Fondul de private equity si venture capital Catalyst Romania a investit pana in prezent 10 milioane de euro in companii din Romania si a incheiat astfel perioada initiala de plasamente, a anuntat Marius Ghenea, investment director 3TS Catalyst Romania. Catalyst mai are insa pregatite cateva milioane de euro pentru a sustine, in functie de oportunitati, dezvoltarea companiilor in care s-a implicat, prin alocari de tip follow-up. De anul urmator, va analiza si oportunitatea unor posibile exit-uri din unele dintre primele investititii realizate, a spus directorul Catalyst Romania.

Capitalizarea fondului se ridica la 15 milioane de euro, astfel ca diferenta de 5 milioane de euro ramasa dupa efectuarea investitiilor, din care se scad insa unele costuri si cheltuieli, va fi alocata in mare parte pentru investitiile de tip follow-up, care sa sustina dezvoltarea companiilor.

Catalyst Romania este cel mai important fond local de private equity pentru crestere si venture capital.

Ultima companie care intra pe lista Catalyst este platforma de recrutare SmartDreamers, in care fondul investeste 700.000 de euro.

“SmartDreamers este ultima investitie din perioada initiala de investitii a Catalyst Romania, tinand cont de finalizarea programului 2007-2013, cu extensia pe care am primit-o (pentru, n.r.) 2016. Iar de acum inainte, fondul fiind complet investit pe perioada de investiti primare, raman totusi sume semnificative pentru investitii de tip follow-up, ceea ce inseamna ca putem investi in continuare in companiile in care am investit deja, daca aceste companii au o crestere semnificativa, care solicita finantari suplimentare in dezvoltarea lor catre un exit de succes. Si avem posibilitatea de a investi in runde ulterioare si din alte fonduri ale 3TS”, a afirmat Marius Ghenea.

3TS Catalyt Romania este primul fond de private equity dedicat Romaniei, finantat in principal prin initiativa JEREMIE, ca parte a programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, 2007-2013, cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Fondul este cel mai activ investitor din Romania dupa numarul de companii din sectorul IT si tehnologie in general. Alaturi de Fondul European de Investii, au mai angajat investitii in fond si BT Asset Management, companie membra a grupului Financiar Banca Transilvania, 3TS Capital Partners, precum si alti investitori privati. Fondul este administrat de catre 3TS Capital Partners. 3TS CEE Fund III este actionar in cadrul InternetCorp, publisherul Wall-Street.ro.

Din portofoliul Catalyst Romania fac parte si Marketizator, Smart Bill, Vector Watch, avocatnet.ro, Simartis Telecom, elefant.ro, GHG, vola.ro, si 123ContactForm. Investiile ar trebui sa se incadreze intre 200.000 euro si 2 milioane euro, cele mai multe fiind insa ca valoare intre 500.000 euro si 1,5 milioane euro.

Cresterile anuale ale companiilor in care Catalyst Romania a investit au fost in medie de peste 60%, potrivit informatiilor furnizate de fond.

Catalyst analizeaza si exit-uri, dar din 2017

Catalyst Romania a fost lansat in 2013, pentru o perioada de 10 ani, astfel ca aceasta “durata de viata” de 10 ani este singura restrictie in ceea ce priveste perioada pentru care este pastrata o investitie, Catalyst avand, astfel, mana libera pentru a alege momentul cel mai bun pentru exit-ul din aceste investitii.

Investitia tipica este de 3-5 ani, dupa care vrem sa vindem participatiile detinute

Toate companiile sunt in portofoliu de mai putin de 3 ani, astfel ca fondul nu se afla in perioada de exit. Prima investitie a Catalyst Romania fost realizata la finele anului 2013, in portalul avocatnet.ro.

"Suntem in perioada unui portofoliu complet, pe care incercam sa-l dezvoltam, in perspectiva unor exituri in urmatorii ani", a explicat directorul de investitii al Caralyst.

Incepand de anul urmator, cateva dintre primele investitii ale Catalyst vor intra in faza de maturitate, in care fondul incepe sa se gandeasca la oportunitatea vanzarii participatiei detinute la o anumita companie.

"Anul viitor vom avea cateva companii care implinesc 3 ani in portofoliu si abia acum incepem sa ne gandim si sa discutam primele potentiale exituri din companiile din portofoliu", a declarat Marius Ghenea.

Top 3 criterii dupa care Marius Ghenea si Catalyst isi aleg investitiile

  1. "Ceea ce vrem sa vedem este un anumit produs, un produs care sa fie excelent. Acesta este primul criteriu care ne intereseaza. Putem sa venim cu suport pe partea de creare a unei echipe de vanzari, de business development, dar tot produsul este la baza succesului sau insuccesului in business. Unicitatea nu este in criteriile noastre, trebuie sa fie diferit si sa fie mai bun decat celelalte, dar poate sa mearga pe o idee existenta, ganditi-va la Vola.ro sau elefant.ro".
  2. "O anumita rata de crestere. De obicei investim tinand cont de crestere (..) Sunt companii in stadiul in care trebuie sa demonstreze crestere rapida si atunci nu o sa ne vedeti investind intr-o companie care trei ani la rand a fost pe acelasi nivel al cifrei de afaceri, chiar daca poate a avut profit. Nu ne intereseaza astfel de companii, pentru ca ne intereseaza companii care pot sa genereze crestere".
  3. "Al treilea lucru este legat de antreprenori/fondatori/manageri, adica oamenii, echipa cheie. In general, intr-o companie in care investim, probabil ca cei cu adevarat cheie sunt undeva trei persoane, cam asa se intampla in fiecare companie in care investim. Daca acele trei persoane sunt valoroase, motivate si au valori similare, este deja un criteriu pe care il bifam, un criteriu important pentru noi. Valorile similare sunt importante ca sa nu ai surprize pe parcurs, la un moment sa merga in directii diferite, iar tu ca investitor sa incerci sa-i impaci tot timpul, lucru care nu este placut pentru un investitor sa-l faca".

Boom-ul investitiilor business angel

"Nu este o informatie statistica, dar cred ca am suficiente exemple, cu siguranta in 2015 si in prima jumatate din 2016 s-a investit mai mult decat in toti ceilalti 25 de ani incepand din 1990. Cu siguranta, legislatia business angels a avut un impact", a declarat antreprenorul.

Legislatia nu ofera investitorilor de tip business angels stimulente in faza initiala de sustinere a unui proiect.

"Nu primesti ceva ca business angel in momentul in care investesti, ci intr-un numar de ani poti sa beneficiezi de niste scutiri de taxe si alte lucuri pentru castigurile de capital. La lege mai trebuie lucrat un pic, pentru ca mai sunt niste neclaritati", a afirmat el.

Legislatia a avut un impact benefic major pentru categoria de investitori business angel, intrucat a crescut notoritetea acestui tip de investitii, a adaugat directorul de investitii al Catalyst Romania, care a avut, din cadrul Consiliului Fiscal, o implicare directa in pregatirea acestei legi.

Marius Ghenea, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori romani, s-a alaturat echipei 3TS Capital la inceputul anului trecut. Ghenea a preluat strategia de investitii a Catalyst Romania si, in acelasi timp, ofera consultanta pentru 3TS CEE Fund III.

Sursa foto: Wall-Street.ro, Lightspring/Shuttersstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri