3TS Capital Partners lanseaza in acest an Catalyst Romania, fondul II, care va beneficia de circa 40 de milioane de euro. Am discutat cu Marius Ghenea, partener in cadrul fondului de investitii, despre companiile in care isi propun sa investeasca, la ce aspecte se vor uita si care va fi tichetul mediu.

Catalyst Romania II va fi un fond de investitii venture capital si growth capital pentru companiile de tehnologie, ce isi propune sa continue pe aceeasi linie strategica ca fondul lansat anterior de 3TS Capital.

“Fondul de investitii este unul de circa 40 de milioane de euro si va fi destinat in principal Romaniei, insa vom cauta oportunitati si in tarile vecine, precum Bulgaria, Serbia, Ungaria sau Moldova. Sumele alocate initial pentru o companie vor fi in jur de 1 milion de euro, cu rezerve ulterioare pentru afacerile promitatoare. Vom merge cam pe aceeasi directie ca in cazul primului fond, uitandu-ne la companii care sunt lideri aici in Romania pe diverse segmente de tehnologie si companii care au acest profil de “global challengers”, respectiv dezvolta tehnologii in Romania sau in regiune si le comercializeaza la nivel international”, precizeaza Marius Ghenea.

La ce trebuie sa fie atenti antreprenorii care vor sa atraga investitii din partea fondului

Marius Ghenea le recomanda antreprenorilor care vor sa atraga fonduri sa se pregateasca temeinic pentru acest proces inainte de a se prezenta in fata investitorilor

"In momentul in care abordeaza investitorii, antreprenorii trebuie sa aiba compania cat mai bine pusa la punct, cu procese interne trasate concret si care pot fi intelese de catre cineva care vine din exterior. De asemenea, este importanta si formarea echipei, nu vrem doar ca antreprenorii sa fie unii excelenti, ci ne dorim ca si ceilalti oameni cheie din companie sa fie bine motivati si valorosi si nu in ultimul rand sa inteleaga in ce consta un proces de investitii ”, precizeaza Marius Ghenea.

Reprezentantul 3TS Capital considera ca antreprenorii trebuie sa fie constienti de faptul ca in momentul in care aduc un investitor de tip venture capital pornesc pe un drum care intr-un fel sau altul va trebui sa ajunga la un exit.

" Exit-ul ar putea insemna o tranzactie catre un investitor strategic, respectiv o companie semnificativ mai mare ce are nevoie de business-ul antreprenorului din ratiuni ce tin de tehnologia dezvoltata de acesta sau piata pe care activeaza. In ceea ce priveste listarea pe bursa, genul acesta de situatii sunt destul de rare, pentru ca Bursa din Bucuresti nu este inca pregatita pentru asemenea tipuri de listari. Nici nu avem foarte multe companii de IT in Romania care ar putea sa aiba minimul de capitalizare, iar cele care il au sunt in general business-uri de tehnologie care vand produse la nivel global si cel mai probabil se vor lista pe o bursa internationala, cum ar fi cea din Londra sau din New York", adauga Marius Ghenea.

Startup-urile FinTech, o oportunitate excelenta pentru investitori

Reprezentatul 3TS considera ca startup-urile FinTech sunt o oportunitate excelenta pentru investitori, insa antreprenorii din acest sector trebuie sa inteleaga anumite aspecte ce tin de dezvoltarea business-ului.

"Ceea ce cred ca inca au de invatat antreprenorii din zona de FinTech este ca, pana la urma, cei mai buni parteneri sunt institutiile financiare bancare. Vad o dezvoltare armonioasa a acestor afaceri in functie de modul in care reusesc sa realizeze parteneriate serioase cu institutiile bancare. Deja avem unele exemple care genereaza rezultate foarte bune. Exista si companii care incearca sa sparga aceasta paradigma concurand direct cu bancile, dar daca ne referim la marea majoritate a startup-urilor FinTech cred ca ele ar avea foarte mult de castigat daca ar lucra impreuna cu acestea si nu in concurenta cu ele. In general, proiectele la care ne uitam pe zona de FinTech le incurajam sa faca acest gen de parteneriate", precizeaza Marius Ghenea.

In ceea ce priveste startup-urile din zona blockchain, reprezentantul 3TS considera ca exista solutii interesante dezvoltate in acest sector insa il considera unul la inceput de drum cu un profil de risc destul de ridicat pentru investitiile de tip venture capital.

Interviul a fost facut in cadrul conferintei dedicate celei de-a doua editii balcanice a South Est Europe Tech Tour 2019, care va avea loc la Bucuresti si Sofia pe 28, respectiv 29 mai 2019. Marius Ghenea este unul dintre investitorii internationali si lideri de business cu experienta care se va ocupa de procesul de selectie a peste 150 de startup-uri participante in cadrul evenimentului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri