Un business cumparat necesita o investitie mai mare, comparativ cu o afacere pornita de la zero, insa, de cealalta parte, poate oferi celui care o achizitioneaza o mai mare securitate pe termen lung, un salariu garantat inca de la inceput, prin care sa se acopere o parte din cheltuieli sau datorii. De asemenea, poate amortiza o buna parte din cheltuieli si poate creste intr-un ritm mult mai rapid decat un start-up.
Dupa cum o demonstreaza si istoria, o afacere cumparata reprezinta una din cele mai bune investitii care se pot face. Cand cumperi dreptul de business al unei organizatii, construiesti ceva cu valoare in termeni reali, care poate fi vandut mai tarziu – pentru un potential profit. Avantajele de achizitionare a unei afaceri sunt insa mai multe:

1. Flux de numerar imediat
Preluarea unei companii care are deja clienti constituie un lucru extrem de benefic. Cu o structura de achizitie corecta, veniturile obtinute ar trebui sa permita acoperirea costurilor rezultate in urma unui eventual imprumut bancar, obtinerea unui salariu convenabil si inregistrarea unei cresteri usoare a afacerilor. Acest scenariu este unul destul de optimist, mai ales comparativ cu cel al unui start-up, care nu aduce venituri imediate, cum nu atrage nici clienti intr-un mod rapid si nu dispune de angajati cum se lanseaza sau de un flux de numerar satisfacator.

2. Brand recunoscut pe piata
Exista un avantaj semnificativ atunci cand achizitionati o afacere deja existenta, cu o strategie de marketing deja existenta, cu un concept de publicitate, cu clienti si angajati deja pregatiti, pe care nu trebuie sa-i mai instruiesti. In plus, afacerea achizitionata de tine are deja un nume pe piata in sectorul sau si este cunoscuta si in randul consumatorilor – acesta este un beneficiu intangibil, pe care iti este aproape imposibil sa-l obtii printr-un start-up.

3. Finantare
Un business deja existent poate obtine mai usor finantare de la o banca decat unul care porneste de la zero, intrucat banca respectiva poate vedea istoricul si performantele companiei.

4. Angajati instruiti
Una din cele mai valoroase calitati pe care o aduce o companie cumparata o constituie forta de munca existenta. Cu o echipa de angajati potrivita, proprietarii de business-uri se pot concentra asupra largirii spectrului de clienti si a lansarii de noi produse si servicii.

5. Sisteme si infrastructura
Majoritatea companiilor deja existente pe piata utilizeaza varii platforme IT pe care sa-si desfasoare activitatea. Sistemele existente pot sprijini operatiunile companiei si pot constitui fundatia unor potentiale extinderi.

Daca luati in considerare optiunile prezentate mai sus, mai ales in contextul economic din prezent, va fi mult mai usor sa luati si cele mai bune decizii. Daca ati fost afectati de climatul economic actual sau daca riscati sa fiti concediat si sa va pierdeti locul de munca, micile business-uri existente pe piata ar putea fi o optiune. Iar daca gasiti o oportunitate buna de cumparare a unei afaceri, solicitati consilierea unor profesionisti sau a unor persoane care au mai facut acest lucru si cumparati propria dumneavoastra companie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri