Majoritatea specialistilor il considera pe Larry Ellison de neinlocuit la conducerea companiei Oracle. Vreme de nici mai mult, nici mai putin de 30 de ani, gigantul Oracle, producator de software care are in portofoliu mii de companii , s-a dezvoltat in jurul fondatorului si parintelui sau - Larry Ellison.
Acesta detine astazi 23% din actiuni, ce valoreaza mai mult de 18 miliarde de dolari. Chiar din prima zi a companiei si pana in prezent maestrul Ellison a condus toate operatiunile, in ciuda faptului ca pe 17 august a implinit onorabila varsta de 62 de ani. Multi dintre specialistii industriei de IT se intreaba cand isi va gasi un succesor precum Bill Gates (cu 11 ani mai tanar) care a facut acest pas de retragere.

Presedintele producatorului de software Oracle are o teorie foarte interesanta si criticata de multi antreprenori. Convingerile lui Ellison se bazeaza pe teoria conform careia foarte putine companii de talie mica din industria de software vor reusi in aceasta afacere. Iar utimele mutari si achizitii sunt in ton cu teoriei emise.

Dar cum a inceput povestea de succes a uneia dintre cele mai mari vedete ale industriei IT? Cetatean american, Lawrenece Ellison a infiintat propria companie producatoare de software in 1977, fiind lansata pe piata de capital in 1986, cu o zi inaintea gigantului Microsoft. De fapt, este cunoscut faptul ca Ellison a vrut intotdeauna sa il depaseasca pe rivalul sau Bill Gates.

Ellison s-a nascut la New York, iar la doar noua luni a fost dat de mama sa spre adoptie unor rude apropiate. Astfel, parintii sai adoptivi, Lillian si Louis Ellison, l-au crescut in propriul apartament intr-o cartier evreiesc de la periferia orasului Chicago. Laryy Ellion a povestea intr-un interviu ca a avut parte de caludra si intelegerea mamei, dar si de un tata dezinteresat. Incearca sa-si termine studiile in cadrul universitatilor din Illinois si Chicago, dar renunta din cauza mortii mamei adoptive.

Cariera sa profesionala atinge un punct interesant in anii 70 cand lucreaza pentru compania IT Ampex. Aici se remarca printr-un proiect care a constat in dezvoltarea unei baze de date numita Oracle. Printre clientii acestui proiect s-a numarat chiar cunoscuta agentie americana CIA

Tanarul Larry era de mic copil pasionat de stiintele exacte si astfel s-a dezvoltat talentul sau de programator. Talentul sau dublat de perseverenta il determina sa-si infiinteze propria firma: Software Development Labs, alaturi de un fost coleg de la Ampex Ellison pune bazele propriei companii cu o investitia initiala de doar 2.000 de dolari. Dupa sase ani, in 1983 Ellison isi redenumeste compania in Oracle Corporation.

Daca la inceput e atunci Oracle avea patru angajati, astazi compania are zeci de mii de salariati. Un alt prim proiect dezvoltat de Oracle a fost prima baza de date comerciala pentru IBM. In fapt, inainte de Oracle, datele companiilor erau stocate in arhive separate cu o structura ierarhica rigida.

Afacerea a cunoscut si coborasuri, din cauza saturarii pietei de baze de date. Primele pierderi trimestriale au aparut in 1990. Capitalizarea de piata a companiei scazuse, iar Oracle se indrepta spre faliment. In cele din urma, o noua echipa de management a salvat corporatia de la dezastru.

2003 a fost primul an in care compania a revenit pe crestere. Acel an a reprezentat si un moment important in istoria companiei cand Oracle a preluat compana rivala din industria aplicatiilor de business, PeopleSoft.

Valoarea dealului s-a ridicat la 10,3 miliarde de dolari fiind incheiata dupa mai bine de un an si jumatate de cand Oracle facuse prima oferta pentru PeopleSoft.

Oracle isi permite astazi sa inoveze. Compania a anuntat recent ca intentioneaza consolidarea prezentei sale pe piata serviciilor de suport pentru sistemul de operare open-source Linux.

Oracle a intrat si in domenii precum retailul si cel bancar, prin achizitionarea unor companii precum I-flex si ProfitLogic.

Fondatorul Oracle a iesit in primavara din Top 10 al celor mai bogati oameni din lume, averea sa fiind mai mica cu 2,4 miliarde de dolari comparativ cu un an in urma. Aceasta se ridica astazi la 16 miliarde de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri