Britanicul Richard Caring, cunoscut in trecut ca magnatul singuratic din spatele industriei fashion britanice, a revenit in ultimii ani in lumina reflectoarelor datorita achizitiilor de top din industria hospitaliera.
Colectia lui Richard Caring include hotelul si clubul exclusivist de golf Wentworth din Surrey, unde figureaza ca presedinte, si grupul Caprice Holdings, care include trei dintre cele mai apreciate restaurante londoneze, Ivy, Le Caprice si J. Sheekey, dar si nume ca Scott’s, Daphne’s, Bam-Bou si Rivington Grills.

Insa colectia miliardarului nu se opreste aici, Richard Caring detinand Signature Restaurants, un lant de restaurante care promite experiente culinare desavarsite in stil belgian: specialitati de peste si moluste la Belgros si bere autentica la Bierodromes, dar si 25 de
pizzerii italienesti Strada.

Dar cine este acest misterios magnat al restaurantelor din Marea Britanie? Caring, acum in varsta de 59 de ani, si-a castigat mai intai reputata avere de 300 milioane de lire sterline realizand ca, in industria textila, se pot obtine costuri mai mici in Orientul Mijlociu decat in Marea Britanie.

Timp de 40 de ani, Caring a luptat pentru afacerea tatalui sau, pana in punctul in care International Designs Holdings a ajuns principalul furnizor pentru cei mai apreciati retaileri britanici, incluzand nume de top ca Marks&Spencer, Top Shop si Next. Caring s-a “infiltrat” si in lantul de retail Whistles, cataloagele Freemans sau marca Amanda Wakeley.

Anticipand faptul ca industria textila chineza, ca sursa a furnizarii articolelor de imbracaminte conducatorilor de top din industria modei, va descreste ulterior tot asa cum a crescut in ultimii ani, Caring si-a indreptat atentia spre alte alternative, tintind investitiile sigure si profitabile.

Se presupune ca Richard Caring ar fi preluat conducerea a peste 30 de companii in ultimii trei ani. Investitiile in sectorul turistic si ospitalier au inceput in ianuarie 2004 odata cu achizitionarea complexului Camden Market, una din cele mai vizitate si cosmopolite atractii londoneze, pentru 40 de milioane de lire sterline.

In decembrie 2004, miliardarul britanic a castigat batalia pentru hotelul si clubul de golf Wentworth in fata puternicului sau adversar, magnatul irlandez Sean Quinn. Pe ultima suta de metri, Caring s-a aliat cu licitatorul rival Surinder Arora, fondatorul si presedintele Arora International, lant hotelier prezent in apropierea aeroporturilor, si unul dintre minorii detinatori de actiuni in clubul Wentworth, pentru a oferi 130 milioane de lire sterline, intrecand astfel oferta irlandezului, de numai 122 milioane de lire sterline.

De atunci, Caring si Arora au investit 900.000 de lire sterline in modernizarea clubului, din care jumatate in restaurantul aferent clubului si au decis sa majoreze taxa de membru. Lansat in 2006, Wentworth Grill beneficiaza de 120 de locuri si de cei mai buni experti culinari, adusi din celebrele restaurante londoneze Ivy si Le Caprice.

Succesul Wentworth Grill nu putea fi obtinut fara contributia personalului Ivy si Le Caprice, adjudecat de Caring in urma achizitiei grupului Caprice Holdings in iunie 2005, pentru suma de 31,5 milioane de lire sterline. Lantul de restaurante, dezvoltat de Jeremy King si Chris Corbin incepand cu 1981, include mult aclamatele Ivy, Le Caprice si J. Sheekey, restaurantul italian Daphne’s, vietnamezul Bam-Bou si restaurantele marocane Pasha.

Dupa mai putin de o luna, Caring isi adjudeca restaurantul pescaresc Scott’s din Mayfair. Sfarsitul anului 2005 a adus insa schimbari majore: vanzarea Pasha catre algerianul Tony Kitous si achizitia companiei de productii de evenimente si catering Urban Productions. Astfel, divizia de entertainment Caprice Events a devenit Urban Caprice.

O alta mutare importanta a insemnat adaugarea in portofoliul Caprice Holdings a restaurantului independent Rivington Grill din Shoreditch, fondat de directorul Caprice Holdings din 2003, Mark Hix. La inceputul anului 2006, Rivington Grill si-a deschis a doua locatie in Greenwich.

Mark Hix nu a facut un secret din dorinta sa de expansiune a lantului de restaurante in sase locatii, in timp ce Caring astepta cu nerabdare deschiderea unui nou restaurant Ivy in New York, Broadway.

Urmatoarea tinta a lui Caring a fost grupul Signature Restaurants, cumparat de Caprice Holdings in 1998 si achizitionat de miliardar in septembrie 2005 pentru aproximativ 57 milioane de lire sterline.

Signature Retaurants a inceput cu grupul Belgro, aflat sub conducerea lui Luke Johnson, fost director al PizzaExpress si My Kinda Town. In 1996, Johnson a cumparat Belgo, concept Belgian care ofera clientilor sai bere authentic belgiana, specialitati de moluste si french fries, Belgo fiind fondat in 1992 de francezul-canadian Denis Blais si englezul-belgian Andre Plisnier.

Johnson a extins Belgro si Bierodrome la peste zece locatii, incluzand una in New York. Restaurantele pizzerii Strada, insa, au avut o crestere mult mai rapida. Restructurarile care au avut loc au dus in final la nasterea brand-ului Signature Restaurants in 2002.

Pizzeriile Strada au trecut astfel in centrul atentiei lui Caring, miliardarul “pompand” peste 60 de milioane de lire sterline in desavarsirea lantului care va numara 100 de unitati.

Grupul Signature Restaurants, incluzand Caprice Holdings, s-a situat pe locul 11 in topul celor mai spectaculoase cresteri citate de publicatia Sunday Times, in topul Profit Track 100 din 2006. Compania inregistrase o majorare a profitului cu 110% intre anii 2002 si 2005, de la 508.000 de lire sterline la 4,7 milioane de lire sterline.

In iulie 2007, Richard Ricard a facut echipa cu fostii directori ai lantului Strada pentru a lansa un concept de bistro francez, denumit Côte, imediat dupa vanzarea lantului de pizzerie italiana Strada companiei Tragus pentru 140 milioane de lire sterline.

Côte va fi inaugurat in aceasta vara in Wimbledon Village, in sud vestul Londrei si va fi condus de fondatorul Strada, maestrul Chris Benians si de catre fostul presedinte Strada, Andy Bassadone.
Restaurantul va oferi un meniu la “preturi rezonabile” de bunatati franceze, deschizandu-si mai multe unitati in caz de success, posibil rivalizand cu Café Rouge al companiei Tragus.

Lasand la o parte restaurantele londoneze si nu numai, Richard Caring a tinut neaparat sa devina proprietarul faimosului club de noapte londonez Annabel’s, o tranzactie estimata la 90 de milioane de lire sterline care include si preluarea altor locatii avand acelasi specific: Mark’s Club, George si Harry’s Bar.

Recent, Richard Caring pare sa se fi intors la “origini”, in industria care l-a si propulsat , cea textila. Se presupune ca acesta ar fi purtat discutii privind achizitia casei de moda Prada, celebra pentru viziunea inovativa si stilul original al designer-ului Miuccia Prada. Tranzactia, estimata la doua miliarde de euro, este dezmintita insa de celebra casa de moda.

Va fi Richard Caring proprietarul Prada, castigand o pozitie si mai importanta in topul fashion? Ramane de vazut. Pana atunci, magnatul va miza cu inversunare pe imperiul sau culinar care ii aduce, anual, milioane de lire sterline.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri