De profesie electronist, Mihai Batraneanu este unul din cei care au avut curajul sa porneasca in afaceri imediat dupa Revolutia din 1989.
"Am avut o fire de intreprinzator si imediat dupa Revolutie, am incercat tot felul de business-uri legate de IT", isi aminteste Mihai Batraneanu.

A incercat sa faca niste programe, insa din soft nu prea se castiga, astfel a abandonat din start ideea, dar a vazut ca din vanzarea de calculatoare si imprimante se castiga foarte bine.

O buna perioada de timp, din 1990 si pana in 1993 a vandut alaturi de doi asociati calculatoare, imprimante si a facut si retele locale. Practic intre 1990 si 1993 a acumulat experienta si capital pentru infiintarea companiei PC Net ce avea sa devina una din cele mai importante firme de profil.

Prin anul 1993, Mihai Batraneanu a avut ocazia sa intre in contact cu internetul. "Mi-a amintesc cu nostalgie ca am intrat pe site-ul Bibliotecii Congresului American si am vazut ce informatii uriase erau acolo, atunci am realizat practic ce inseamna internetul, am realizat ce deschidere fantastica are internetul din toate punctele de vedere".

Astfel, in 1994 a infiintat compania PC Net cu aproximativ 10.000 de dolari. Pana in 1999 a dezvoltat activitatea de furnizor de servicii internet a firmei cu resurse financiare proprii, cu foarte multa incredere si entuziasm. "In primi ani, in 1994-1996 erau trei firme mari si late: PC Net, Starnet si Eunet, doua dintre ele dadeau servicii la firme, nu aveau ca segment de piata publicul larg, iar eu aveam o alta strategie, ofeream internet catre publicul larg, la vremea respectiva PC Net avea cam 90 la suta din piata. In 1995 am vandut cu trei dolari mailul la peste 10.000 de romani", isi aminteste Mihai Batraneanu.

In anul 1999 Mihai Batraneanu a fost primul roman care a convins Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sa faca prima investitie intr-un furnizor de servicii Internet din Romania, ceea ce a insemnat o infuzie de capital de 4 milioane de dolari.

In august 2004, cand compania pe care o fondase ajunsese sa numere 200 de angajati, si sa aiba venituri de 7 milioane de dolari, Mihai Batraneanu a vandut firma grupului RCS RDS pentru suma de 10 milioane de dolari. "Asta a fost povestea PC Net-ului. O reteta clasica in care ridici o companie apoi ca sa o dezvolti la nivel national atragi un fond de investitii care devine coactionar dupa care vinzi compania, catre un alt investitor", spune Mihai Batraneanu.

Presedintele Ion Iliescu l-a decorat in februarie 2004 cu "Steaua Romaniei" pentru contributii semnificative la dezvoltarea domeniului IT&C in Romania.

In prezent, Mihai Batraneanu detine portalul Romania online, care ofera servicii de publicitate online, si care activeaza deja de trei ani pe piata. AirTickets.ro, site-ul de rezervari de bilete de avion ii aduce lui Mihai Batraneanu venituri de 30 de mii de euro pe luna.

Concluzia sa dupa 15 ani de business este ca trebuie sa te bazezi intotdeauna pe fortele tale. Pentru cei care vor sa intre in afaceri, Mihai Batraneanu ii sfatuieste sa aiba incredere in ei, cu toate ca in momentul asta e foarte greu sa te lansezi in afaceri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri