Fugita din tara in timpul regimului Ceausescu, Liliana Solomon se intoarce acum, pe pozitia celei mai puternice femei din Romania
Liliana Solomon a fost eleva la Liceul Nicolae Balcescu, considerat atunci, ca si acum, unul de elita in Cluj-Napoca. In anul 1983 a terminat clasa a XII-a, cu media 8,59. Lili Pop era modelul de elev pe care orice profesor si l-ar fi dorit, spune acum fosta ei diriginta, Ana Popescu.


Si in facultate, Liliana Solomon a avut un parcurs de exceptie, mediile ei fiind in majoritate de 10,00. A terminat ca sef de promotie, dar, pentru ca era in acelasi domeniu cu savanta de renume mondial Elena Ceausescu, nu a putut sa opteze pentru un post la un institut de cercetare in domeniu. A urmat doctoratul in fizica apoi a ajuns si asistent universitar la Facultatea de Fizica din Dsselldorf, spune mama Lilianei Solomon. Timp de cativa ani, din cauza regimului, Liliana a fost obligata sa lucreze la o fabrica din Cluj-Napoca, intr-un atelier de incercari mecanice, unde numai fizica nu a facut, mai spune Olivia Pop.

Securitatea a vrut-o inapoi

In vara lui 1989 a plecat la un concurs in Belgia si nu s-a mai intors. Nu ne-a spus nimic. A tinut totul pentru ea si nu a vrut sa ne zica pentru a nu ne face rau. Nu pot sa stiu. Cert este ca a ramas in Belgia, iar apoi a ajuns in Germania. A fost foarte greu sa vorbim pentru ca ne ascultau cei de la Securitate. Totusi, am reusit printr-o prietena sa iau legatura cu Liliana si am aflat ca era foarte bine, isi aduce aminte Olivia, mama Lilianei.


In Romania, problemele au inceput sa apara la scurt timp. In prima faza, invitatii la Securitate, lamuriri ca este mai bine sa-si aduca acasa copilul, amenintari voalate. Mi-au spus ca imi dau pasaport sa ma duc dupa fata si sa o aduc acasa.


Le-am spus ca nu fac asa ceva si daca a ales sa ramana acolo a stiut ce face, mai spune Olivia Pop. In a doua faza, Securitatea a actionat dur. Pe Iuliu Pop l-au dat afara din functia de decan al Facultatii de Fizica, iar pe mama ei din functia de prodecan. Noroc ca totul a mai durat doar cateva luni si a cazut regimul Ceausescu, spune mama Lilianei.

Recuperata de Occident

Ramasa in Occident, Liliana Solomon, care stia la perfectie germana si engleza, a fost recuperata de Facultatea de Fizica din Dsseldorf, unde a fost asistenta universitara. Apoi s-a gandit ca trebuie sa schimbe ceva in viata ei si s-a interesat de cursurile de la INSEAD, care, odata absolvite, iti aduc o recunoastere in lumea finantistilor. In Europa erau trei locuri unde se puteau face aceste cursuri. A fost aleasa pentru Rotterdam, dar ea a vrut in mod special la Fontain Blue, de langa Paris. A venit acasa, a invatat si franceza la perfectie si apoi s-a inscris la INSEAD, la Paris, unde a fost acceptata, continua mama ei.

Are o viziune de matematician si de aceea este peste economisti si finantisti, care vad lucrurile in felul lor, spune tatal Lilianei.
Liliana Pop s-a casatorit in urma cu cativa ani cu Mihai Solomon, director de marketing la o firma din Londra. Un baiat foarte bun cu care se intelege foarte bine, incheie Olivia Pop.

Este o luptatoare

Sefa de promotie la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB), studenta Liliana Pop are exclusiv note de zece la toate materiile din foaia matricola pastrata in catastifele facultatii absolvite in 1987. A fost admisa in 1983, cu nota 8,33, si si-a luat licenta cu 10,00. In anul cinci de facultate a plecat in Capitala pentru a continua studiile la Universitatea Bucuresti. Dupa Revolutie s-a intors insa la UBB, pentru a-si sustine doctoratul, la acelasi profesor coordonator al lucrarii de diploma, Marin Coldea. Ea a fost primul doctor din cariera mea, isi aduce aminte cu placere profesorul Coldea.
Era foarte serioasa, muncitoare si ambitioasa. Ce-si punea in plan sa faca ducea la bun sfarsit. Era o luptatoare in adevaratul sens al cuvantului si se pare ca viata a confirmat acest fapt. Avea stachete destul de sus puse, isi dorea multe si cred ca a reusit, incheie dascalul.

Self-made-woman

Liliana Solomon a obtinut MBA-ul la INSEAD, Paris, una dintre cele mai bune scoli de business din lume. Din 1995, a castigat o experienta considerabila lucrand in domeniul telecomunicatiilor. In Germania, romanca a fost vicepresedinte executiv la divizia de management a Deutsche Telekom, cea mai mare companie germana de telecomunicatii, dar si cea mai mare din Europa.


Urmatorul pas in cariera ei a fost T-mobile, un operator multinational de telefonie mobila, subsidiar al Deutsche Telekom. La nivel mondial, T-Mobile are 109 milioane de clienti, fiind pe locul patru in topul mondial al furnizorilor de servicii de telefonie mobila. Liliana a detinut pozitia de director financiar al T-Mobile din Marea Britanie, fiind responsabila de operatiunile curente ale departamentului GSM din companie.


In Connex, Liliana vine de la Cable&Wireless, o companie britanica de telecomunicatii care ofera servicii in 80 de tari, unde a detinut pozitia de director financiar al diviziei din Marea Britanie. Ea il va inlocui pe canadianul Ted Lattimore, aflat in fruntea companiei aproape 6 ani.


Misiunea romancei este sa integreze Connex in Vodafone, sa duca la bun sfarsit procesul de rebranduire, sa introduca pe piata serviciile si produsele Vodafone, sa impuna tehnologia 3G in Romania, dar si sa recatige pozitia de lider pe piata.
Putem spune ca Liliana Solomon este acum cea mai puternica femeie de business din Romania pentru ca are de condus si de administrat o companie foarte mare, cu obiective ambitioase, iar daca au selectat-o, inseamna ca au avut incredere in ea, spune Romeo Cretu, senior consultant la HRD - Dezvoltare Resurse Umane. Acesta apreciaza ca, pentru Romania, numirea unei femei intr-o astfel de pozitie poate aduce o schimbare de mentalitate, in sensul acceptarii reprezentantelor sexului slab in posturi de conducere.


Liliana este asteptata sa soseasca in Romania la jumatatea lunii noimebrie. Va locui in Bucuresti. Deocamdata nu se stie daca odata cu ea va veni in tara si sotul ei, romanul Mihai Solomon.

Diriginta sefei de la Connex: Era o fata de exceptie

Diriginta Lilianei Solomon, Ana Popescu, fosta profesoara de biologie, isi aduce aminte cu drag de cea care i-a fost eleva vreme de opt ani. Erau alte vremuri. Ii luam dintr-a cincea si ii duceam pana intr-a doispea, isi aminteste diriginta. In varsta de 77 de ani, profesoara este plina de umor: Cat le-am fost diriginta nu i-am lasat sa miste in front si, pentru ca m-am purtat mai dur cu ei, toti au devenit oameni mari, doctori de renume. Despre Lili, fosta diriginta spune ca era foarte frumoasa si extrem de inteligenta. Era blonda din nastere si avea parul cret. Lili Pop era o fata de exceptie. La clasa era mereu bucuroasa si optimista. Juca tenis de performanta, dar si la invatatura era printre primii, spune Ana Popescu. Intr-adevar in catalogul clasei a Xll-a, mediile Lilianei Solomon sunt foarte mari. Vedeti opt, noua si zece. Doar un sase la automatizari, un fel de materie de practic, explica diriginta. Rubricile cu medii ale Lilianei sunt pline de note mari. Romana - 9, matematica 9, fizica 9, biologie 9, istorie 10, engleza 10, franceza 10, automatizari 6. Diriginta sefei de la Connex, extrem de bucuroasa ca poate vorbi despre fosta ei eleva, spune ca la intalnirea de 20 de ani Liliana Solomon i-a invitat pe toti profesorii la un restaurant unde au depanat amintiri din vremea scolii. Printre colegii de clasa ai Lilianei Solomon se numara medici de renume precum Simina Tarmure, Liliana Muresan, Magda Gilda etc.

Fiorina - o alta femeie CEO

Cara Carleton Fiorina , 51 de ani, a fost sase ani la rand prima in topul revistei Fortune cu cele mai puternice femei de afaceri. Anul acesta, locul ei a fost luat de Meg Whitman, CEO la eBay. Carly Fiorina a fost CEO si presedinte (1999-2005) al companiei americane Hewlett-Packard (HP). A preluat fraiele unei companii cu o cifra de afaceri de 80 de miliarde de dolari si a vrut s-o modernizeze, dar deciziile ei provocatoare i-au atras critici. Este autorul controversatei fuziuni dintre HP si cel mai important competitor al sau, Compaq. In timp, Carly a castigat mai degraba un considerabil capital politic decat beneficii pentru companie. A facut insa si avere. Numai totalul platilor compensatorii primite la despartirea de HP a fost estimat la 42 de milioane de dolari.

A batut mingea cu oameni mari

Liliana Pop a fost una dintre jucatoarele de tenis exponentiale ale Clujului in anii `80, castigand chiar titlul national la categoria 13-14 ani. Primul sau antrenor a fost reputatul tehnician Anton Tanasescu, iar al doilea - profesorul Gheorghe Rado, de la clubul Politehnica. In 1978, Liliana a cucerit locul al treilea, alaturi de Luminita Salajan, la un puternic turneu organizat la Cluj. A fost colega de echipa cu Liana Don, Radu Harnutiu, azi unul dintre cei mai buni antrenori din Cluj, si cu Lica Salajan, acum medic ginecolog in Suedia. In 1988, Liliana s-a transferat la clubul Constructorul, al carui tanar presedinte era Lucian Boldor, unul dintre cei mai buni jucatori clujeni, clasat printre primii 8 in tara.


Astazi inginer-sef la Petrom SA, Peco Cluj, Boldor isi aminteste cu placere de Lili: Era extrem de inteligenta si, peste toate, hotarata in tot ceea ce intreprindea. O cunosc de cand a inceput tenisul. Eu locuiam pe strada Ilie Macelaru, iar ea foarte aproape, pe Deva. In fiecare dimineata facea drumul spre stadionul municipal, cu zambetul pe buze, ceea ce ma impresiona de fiecare data. Se vedea ca ii place ceea ce face.

Visa s-o bata pe Irina Sparlea

Boldor isi aminteste de asemenea ca Lili era foarte talentata: Cand juca la Constructorul, ea era capitanul echipei de tenis, cu care participam in divizia A. Avea calitati exceptionale pentru acest sport si nu intamplator a fost selectionata si in lotul national. Tin minte ca avea marea ambitie de a o bate pe Irina Sparlea, poate cea mai buna jucatoare a tarii.


Unul dintre colegii de club ai Lilianei, Radu Harnutiu, fost campion national de dublu al Romaniei, alaturi de Andrei Dirzu, deapana si el firul amintirilor: Eu eram cu cinci ani mai mare decat Lili, aveam 18 ani, si acest lucru conteaza mult in sport. Cu toate acestea, nu pot sa nu imi amintesc faptul ca avea mult talent, practic fiind printre primele trei jucatoare ale Clujului la acea ora. Stiu ca tenisul pe care il practica era unul de mare calitate.

Connex in cifre

2.000 de angajati
5.250.621 de clienti, inregistrati la 30 iunie 2005
1 miliard de dolari - valoarea investitiilor in 2004
1 la suta din PIB-ul Romaniei este produs de companie
2,5 miliarde de dolari este valoarea estimata a activelor Connex preluate de Vodafone in martie 2005
165 de milioane de clienti Vodafone in intreaga lume, divizii in 27 de tari si retele partenere in alte 14 tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri