Romania ocupa pozitia 76 din 124, in primul clasament mondial al turismului si calatoriilor, cu o nota de 3,91 din sapte, intre Azerbaidjan si El Salvador, potrivit primului top, realizat de World Economic Forum, care masoara potentialul de dezvoltare a turismului in diferite tari.
Indicele calculat de World Economic Forum (WEF) ia in calcul 13 categorii. Romania are avantaje competitive in doar sase categorii, insa toate cele 13 componente ale indicelui cuprind dezavantaje competitive ale turismului romanesc. Cei 13 piloni ai indicelui de tara au fost calculati folosind date din rapoartele anterioare ale unor institutii internationale si printr-un sondaj realizat de Forum. Respondentii sondajului sunt jucatori din piata de profil a tuturor tarilor incluse in top.

Romania sta cel mai bine la capitolul resurse naturale si culturale, unde ocupa pozitia 46 din 124 de tari evaluate, cu un scor de 4,64. Acest indice a tinut cont de influenta dioxidului de carbon si de numarul rezervatiilor nationale si a locurilor protejate de UNESCO. Reglementarile si normele din turism au adus Romaniei locul 67 in lume si nota 4,61. Acest pilon al indicelui ia in calcul cerintele de viza pentru scopuri turistice si deschiderea respectivei tari pentru acorduri bilaterale de servicii de transport aerian.

Infrastructura din sectoarele turism si IT&C au primit note de 3,55 - locul 50 in lume, respectiv 2,85 - pozitia 56 in topul Forumului. WEF a tinut cont, in privinta infrastructurii turismului, de numarul camerelor hoteliere la 100 de locuitori, prezenta companiilor de inchiriat automobile si numarul ATM-urilor pentru cardurile de credit Visa, informeaza NewsIn. In IT&C, Forumul a evaluat numarul utilizatorilor de internet si a liniilor telefonice.

Resursele umane ale Romaniei in domeniul turismului sunt pe locul 76 in lume si au o nota de 4,96. Evaluarea resurselor umane a luat in calcul procentul populatiei cu educatie primara, secundara, prezenta si intampinarea unor boli precum HIV sau tuberculoza si speranta de viata. La capitolul siguranta si securitate, Romania se claseaza pe locul 72 in lume, cu scorul de 4,26. Regulamentul de mediu este domeniul in care Romania se situeaza cel mai prost, locul 101 in lume, cu nota 3,31.

Sanatatea si igiena din turismul romanesc sunt pe locul 99 in lume si au un scor de 4,26. Aceasta componenta a indicelui tine cont de accesul la conditii sanitare bune, la apa potabila si de numarul de medici la 1.000 de locuitori. Promovarea turismului romanesc a primit o nota de 3,45 si se claseaza pe locul 82 in lume. World Economic Forum a luat in calcul, pentru acest pilon al indicelui, ponderea in produsul intern brut cheltuielilor guvernamentale pentru turism si calatorii. Pentru promovarea turismului, institutia a mai tinut cont de prezenta respectivei tari la cele mai importante targuri internationale de turism.

Infrastructurile de transport aerian si terestru au note de 2,38 - locul 93 in lume, respectiv 3,01 - pozitia 77 in clasament. in domeniul aerian, WEF a luat in calcul numarul plecarilor de avioane la 1.000 de locuitori, densitatea aeroporturilor si numarul operatorilor aeriene cu prezenta in respectiva tara.

In privinta competitivitatii tarifelor din turismul romanesc, Romania se claseaza pe 87, cu scorul de 4,19. Competitivitatea tarifelor in lume a fost calculata de Forum in functie de taxele aeriene, paritatea puterii de cumparare si pretul combustibililor. Romania ocupa locul 95 in lume in functie de volumul cheltuit de vizitatorii straini pe servicii turistice din tara, cu o nota de 4,43.

"Indicele nu este un concurs de frumusete sau o apreciere a atractivitatii unei tari", a declarat economistul World Economic Forum, Jennifer Blanke. "Din contra, indicele masoara factorii care fac atractiva dezvoltarea industriei turismului si calatoriilor in tari individuale".Primele trei pozitii sunt ocupate de Elvetia, Austria si Germania, in timp ce Angola, Burundi si Chad se claseaza pe locurile 122, 123, respectiv 124.

Importanta acordata de Guvern turismului pune Romania pe locul 107

Romania ocupa locul 107 in functie de importanta pe care guvernul Romaniei o acorda sectorului de turism comparativ cu alte domenii ale economiei nationale, in timp ce statul vecin, Bulgaria, este pe locul 58, informeaza un studiu al World Economic Forum (WEF), publicat joi.

Potrivit WEF, eficienta strategiilor de marketing si branding pentru atragerea turistilor in Romania este scazuta, statul pozitionandu-se pe locul 111, in urma Mongoliei si Moldovei. Mai sus se plaseaza statul vecin Bulgaria, pe 83, iar cea mai eficient vanduta destinatie turistica este reprezentata de Emiratele Arabe, urmate de Noua Zeelanda si Singapore.

Referitor la importanta pe care guvernul o acorda dezvoltarii durabile a turismului si transporturilor, Romania este a 115-a tara clasata, dupa Ucraina si inaintea Albaniei. Primele trei locuri sunt ocupate de Singapore, Noua Zeelanda si Tunisia.

Potrivit studiului, taxele in Romania sunt relativ ridicate, raportate la conditiile specifice statului, deoarece Bucurestiul este pe locul 108 din 124 din acest punct de vedere. Cele mai scazute taxe sunt in Bahrain iar cele mai ridicate in Brazilia.

Romania ocupa locul 81 in fuctie de gradul de libertate acordat proprietatilor straine in tara si se plaseaza dupa Cipru, dar inaintea Turciei. Primele trei locuri ale acestui clasament sunt ocupate, in ordine, de Irlanda, Slovacia si Singapore iar Bulgaria este pe locul 101 in acelasi clasament.Numarul de persoane care au calatorit cu avionul la mia de locuitori in 2005 aduce Romaniei locul 77. Cel mai des au calatorit cu avionul locuitorii din Luxemburg, Norvegia si neo-zeelandezii.

Calitatea transporturilor pe uscat, rutiere si feroviare, plaseaza Romania pe locurile 111, respectiv 54. in privinta infrastructurii maritime Romania este pe locul 75 iar reteaua internationala de transport aerian a plasat tara pe locul 82. Romania se claseaza pe pozitia 35 referitor la prezenta principalelor companii pentru inchirierea de autoturisme pe teritoriul tarii. Gradul de incredere pe care Politia il prezinta pentru protejarea afacerilor in Romania plaseaza statul pe locul 79, in timp ce primele pozitii revin Finlandei si Germaniei.

In privinta respectarii dreptului de proprietate, care vizeaza inclusiv activele financiare, Romania ocupa locul 76, dupa Republica Dominicana. Primul locul este ocupat, in aceasta privinta, de Germania iar ultimul stat clasat este Zimbabwe. Moldova este pe locul 103. Statele cu cele mai apreciate sisteme de reguli guvernamentale pentru investitiile straine directe sunt Singapore si Irlanda, Romania situandu-se pe locul 88, dupa Etiopia si inaintea Greciei.

In privinta strictetei reglementarilor de mediu, Romania se plaseaza tot in partea de mijloc a clasamentului, pe locul 74, dupa Venezuela. Primul loc este ocupat si in acest caz de Germania. Statele vecine, Bulgaria si Moldova ocupa locurile 90, respectiv 91 iar ultima clasata este Albania.

Accesul la grupuri sanitare imbunatatite si la surse conforme de apa potabila plaseaza Romania in a doua parte a clasamentului, pe locurile 85, respectiv 103. Bulgaria, pe de alta parte, s-a plasat printre primele state din clasament, cu punctaj maxim, alaturi de Australia si Austria. Romania ocupa locul 76 in privinta atitudinii locuitorilor fata de turisti, cel mai bun tratament primindu-l vizitatorii din Burkina Faso si cel mai prost fiind tratati turistii in Polonia, mai arata studiul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri