Anul trecut, Institutul National de Statistica a inregistrat 8,4 milioane de turisti romani, care au cheltuit 25.000 de miliarde lei pentru calatorii. Din aceasta suma, un procentaj de 69% a fost alocat excursiilor in Romania, iar restul de 30% a fost dedicat calatoriilor in strainatate. In ceea ce priveste raportul vacante - calatorii de afaceri, din cele 25.000 miliarde lei cheltuite in total, 21.300 miliarde lei au reprezentat bani alocati strict vacantelor. Interesant este faptul ca doar 14% din romani au calatorit prin intermediul agentiilor de turism, marea majoritate a turistilor (74%) preferand sa-si organizeze singuri sejurul.

Au aparut foarte multe pensiuni in zona montana, iar turistii prefera sa mearga pe cont propriu in tara, mai ales daca este vorba de vacante scurte, ca sa nu mai plateasca si comision unei agentii de turism. Pe de alta parte, agentiile de turism nu sunt prea dornice sa lucreze cu pensiunile, pentru ca majoritatea functioneaza la negru, explica Lucia Morariu, presedinta Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Din totalul de 11 milioane calatorii efectuate de rezidentii romani anul trecut pentru vacante, afaceri si motive profesionale, doar 4,4% au fost in strainatate, iar restul in Romania. Peste jumatate din calatorii au durat intre una si patru zile, iar cea mai vizitata tara straina a fost Italia. Majoritatea calatoriilor interne au avut ca mijloc de transport autoturismul propriu, iar aproape 70% din turisti s-au cazat la rude sau prieteni. Cea mai aglomerata luna pentru calatorii interne a fost august, iar pentru cele externe iulie, cand s-au inregistrat peste 17% din iesiri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri