Ministerul Transporturilor, Constructiei si Turismului (MTCT) nu va mai acorda subventii de 20% din valoarea constructiei pentru persoanele fizice care isi construiesc case prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), a declarat, ieri, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.

"ANL si-a depasit atributiile, devenind un actor prea important pe piata imobiliara. Din acest motiv credem ca eliminarea subventiei de 20%, care reprezinta o discriminare este un pas catre normalitate. (...) Incercam astfel sa schimbam pozitia statului in problema locuintelor", a explicat Borbely. Agentia va construi in continuare locuinte, aproape 300 in acest an, iar acestea vor putea fi achizitionjate prin credit ipotecar.

Oficialul MTCT a adaugat ca ministerul va analiza mai bine unde sunt sectoarele unde trebuie sa se acorde ajutor, exemplificand tinerii care doresc sa se mute in comune, dar nu au unde sa locuiasca.

Locuinte private, reparate din bani publici

Blocurile de locuinte cu risc seismic din Capitala vor fi reabilitate din bani publici, a anuntat, ieri, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului Laszlo Borbely. In aceasta categorie se incadreaza blocurile construite pana in 1940, adica 100 de constructii. In acest an vor fi reabilitate 13 blocuri valoarea lucrarilor ridicandu-se la 100 miliarde lei, potrivit lui Borbely.

In prezent expertiza si executia lucrarilor sunt asigurate gratuit pentru cei care aveau venituri sub salariul pe economie, acestia putand contracta credite ipotecare a obtine diferentele de bani necesare. "Vom modifica legislatia si vom merge pe executie gratuita pentru a putea sa reabilitam cat mai multe locuinte. (...) Pentru ca proprietarii nu au bani pentru a le reabilita, cred ca Guvernul si Ministerul au atributii si obligatii sa faca o discriminare pozitiva in acest caz", a raspuns ministrul delegat intrebarilor care vizau corectitudinea efectuarii acestor lucrari din bani publici. Oficialul MTCT a mai adaugat ca anul viitor probabil vor fi alocati mai multi bani pentru reabilitarea blocurilor vechi si ca eventual se va recurge si la parteneriate public-private.

Reamenajari si la cladirile publice

Tot in acest an vor fi reabilitate si 22 de cladiri publice, potrivit lui Borbely. In aceasta categorie se vor incadra spitale, dar si constructiile in care functioneaza institutii publice ca de exemplu sediul MTCT sau cel al Primariei Capitalei.

In anii urmatori urmeaza sa fie reabilitate 85 de cladiri publice mari. Pentru finantarea lucrarilor de reabilitare ministerul de resort a contractat un imprumut in valoare de 70 milioane euro de la Banca Mondiala. "Este vorba despre institutii care au un rol important intr-o situatie de urgenta, precum un cutremur", a mai aratat Borbely.

La sfarsitul lunii martie, Guvernul a decis ca in acest an sa fie consolidate 47 de blocuri, incadrate prin raport de expertiza tehnica in prima clasa de risc seismic, cele mai multe dintre imobilele incluse in aceasta categorie aflandu-se in municipiul Bucuresti.

Pe de alta parte, programul de guvernare anuntat de Executiv la sfarsitul anului trecut prevedea ca lucrarile de reabilitare a cladirilor de locuit multietajate incadrate in clasa I de risc seismic, care prezinta pericol public, sa fie finalizat in cel mult doi ani.

Preturile locuintelor vechi ar putea scadea

Oferta de apartamente in blocurile de locuinte vechi depaseste pentru prima data cererea, a declarat, ieri, directorul agentiei imobiliare Neocasa, Mircea Cleciu. In consecinta, preturile locuintelor din imobilele vechi ar putea scadea pana la sfarsitul acestui an, mai ales ca acestea au ajuns la limita suportabilitatii si au determinat blocarea acestui segment al pietei, sustine Cleciu. Acesta precizeaza insa ca reducerea preturilor imobilelor va fi efectiva in momentul in care vor exista pe piata oferte de constructii noi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri