De astazi, hotelierii de pe litoralul romanesc au dat startul scumpirilor estivale, astfel incat tarifele la cazare sunt cu 15% decat cele practicate pana acum. Asa cum ne-am obisnuit in anii precedenti, pana in varf de sezon vor mai exista majorari succesive ale pachetelor de servicii, cand acestea vor fi mai scumpe cu pana la 100% fata de cele de la inceput de sezon.

Cea mai scumpa, dar ramasa in topul preferintelor turistilor, este statiunea Mamaia, unde pentru o vacanta de sase nopti la un hotel de categoria doua stele trebuie sa platiti acum intre 2,4 si 2,5 milioane lei. In varf de sezon, pentru aceleasi servicii, respectiv cazare si masa, veti fi nevoit sa scoateti din buzunar minimum cinci milioane de lei. Aceasta daca nu cumva hotelierii nu va impun cumpararea de bonuri valorice pentru masa, care salta binisor costul sejurului.

La trei stele, preturile au sarit deja la 5-5,3 milioane de lei, doar cazarea si micul dejun pentru sapte zile, pentru ca, in perioada 1 iulie-18 august, acestea sa creasca la 9,6-10,2 milioane lei. In acelasi timp, la doua stele in Neptun, mai puteti petrece, ce-i drept la un hotel fara pretentii, de doua stele, sase nopti la 2,5-2,6 milioane lei, micul dejun inclus. Pentru pensiune completa la aceeasi categorie, trebuie sa platiti acum in jurul sumei de 5 milioane de lei, pentru ca in plin sezon sa scoateti mai mult din buzunare. In varf de sezon, tarifele se vor indrepta vertiginos spre 5 milioane de lei, dupa alte trei hopurisuccesive.

Hotelurile de trei stele din Neptun-Olimp s-au scumpi, de azi, cu 2-2,5 milioane de lei/sejur. In varf de sezon, pentru categoria trei stele, in Neptun Olimp, trebuie sa pregatiti aproximativ 10 milioane de lei pentru fiecare membru al familiei, suma care sare spre 15 milioane la patru stele.

Cinci stele, mult peste salariul mediu

Exista si hoteluri care practica tarifele in moneda europeana, un loc in camera dubla la categoria patru stele fiind de circa 35-40 euro acum si de 50-55 euro peste nici patru saptamani. La Eforie Nord, la categoria patru stele, preturile au sarit deja cu 20% fata de cele afisate pana mai ieri, ajungand la un milion pe zi doar cazarea, pentru a salta la 1,8 milione de lei pe zi, pentru cazare si mic dejun. Pensiunea completa va va costa aici, in perioada de maxima cerere, 2,6 milioane lei/zi/ persoana.

La putinele hoteluri de cinci stele de pe litoralul autohton nu veti putea accede decat daca sunteti dispusi si aveti de unde sa platiti echivalentul a 90 de euro/zi sau 135 de euro in varf de sezon.

Creste si numarul turistilor

Lucia Morariu, presedinta Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), declara ca, in aceasta perioada, vanzarile de bilete pentru litoralul autohton au mers mai prost decat in 2004, din cauza vremii nefavorabile. Cu toate acestea, pentru intreg sezonul estival se asteapta o crestere a numarului de turisti cu 10% fata de 2004, ne-a mai declarat oficialul ANAT.

Tarifele practicate de structurile de cazare autohtone au crescut deja fata de cele practicate anul trecut, cu peste 10%, ceea ce face ca vacantele externe sa devina tot mai atractive, cu atat mai mult cu cat moneda europeana s-a depreciat fata de leu. Trebuie remarcat insa ca si pentru destinatiile externe, tarifele cresc cu pana la 40% fata de cele de inceput de sezon.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri