Aeroporturile bucurestene Otopeni si Baneasa s-au redeschis ieri, iar companiile aeriene isi pot relua zborul catre destinatiile unde spatiul aerian este deschis.
Primul zbor de pe Baneasa a plecat in jurul orei 17.00

Inainte de a-si umple aeronavele cu pasageri, compania low-cost Blue Air a ales sa faca un zbor-test pentru a vedea daca in spatiul aerian local se poate zbura in conditii de siguranta. “Am zburat pe ruta Bucuresti - Bacau - Suceava - Cluj si inapoi pentru a testa zonele cele mai contaminate din Romania. Am zburat la o altitudine de 3.000-8.000 de metri si nu am intalnit nici un nor de cenusa vulcanica”, a declarat Dan Stefanescu, directorul de zbor al companiei Blue Air si pilotul zborului test.

In mod normal avioanele comerciale zboara la inaltimi cuprinse intre 9.000 si 12.000 de metri. Pentru rute de distanta mica, avioanele pot zbura la inaltimi de 6.000-8.000 metri.

Odata ce a aterizat, aeronava Boeing 737-800 Next Generation cu care s-a efectuat zborul a fost verificata, iar parametrii motoarelor si avionului erau in valori normale.

Dupa efectuarea zborului test care s-a incheiat in jurul orei 16.00, oficialii Blue Air au decis inceperea operarii zborurilor comerciale. Astfel, prima aeronava comerciala care a plecat de pe Baneasa a fost zborul Bucuresti - Barcelona, care a decolat in jurul orei 17.00.

Blue Air va opera astazi urmatoarele zboruri: Bucuresti - Barcelona - Bucuresti, Bucuresti -Roma - Bucuresti, Bucuresti - Larnaca - Bucuresti, Bucuresti - Lisabona - Bucuresti, Bucuresti - Madrid - Bucuresti, Bucuresti - Napoli - Bucuresti si Sibiu - Madrid - Sibiu”, a declarat Forentina Ivan, directorul de marketing al companiei.

Potrivit lui George Mihalcea, director general aeroportul Baneasa, astazi isi va relua zborurile si compania Wizz Air. "Astazi vom opera doar cursele Bucuresti - Roma si Bucuresti - Barcelona", au declarat si reprezentantii Wizz Air.

Aglomeratie, agitatie si pasageri confuzi

La circa 2 ore dupa redeschiderea aeroportului Baneasa pasagerii nu stiau inca daca vor zbura sau nu, catre ce destinatie si in ce conditii. “Marea problema cu care ne confruntam este ca, in unele cazuri, pasagerii nu au lasat un numar de telefon unde pot fi contactati pentru a fi anuntati de situatia zborurilor si unii dintre ei vin la aeroport sa afle informatii”, au explicat reprezentantii Blue Air aglomeratia de pe Baneasa.

Am venit de la ora 11 pe aeroport si astept sa ma anunte cineva daca pot sau nu sa zbor spre Roma. Am vazut ca Blue Air va opera aceasta destinatie, insa eu am bilet la Wizz Air”, declara Maria, care munceste de peste 5 ani in capitala Italiei si care trebuia sa fie la locul de munca incepand de astazi dimineata.

Tot in Italia, dar la Milano, trebuia sa ajunga si un tanar de 27 de ani, Mircea, care lucreaza acolo in domeniul bancar. “Din pacate, aeroporturile din nordul Italiei sunt inca inchise, asa ca o sa ma intorc acasa pana voi fi anuntat de compania aeriana de reluarea curselor spre Milano”, declara acesta.

Pe cel de-al doilea aeroport al Capitalei sunt si multi straini care, din cauza inchiderii spatiului aerian din Romania, au fost nevoiti sa isi prelungeasca sederea in Romania. “Am venit la o prietena in Romania, insa astazi trebuia sa ma introc la Londra. Din pacate aceasta destinatie nu este inca deschisa, asa ca voi astepta aici vesti mai bune”, spune Sharon, cetatean de origine britanica.

Potrivit lui George Mihalcea, directorul Aeroportului Baneasa, pasagerii au inteles problema cu care se confrunta liniile aeriene si asteapta reinceperea zborurilor. “Chiar daca sunt mai multi pasageri decat de obicei, acestia nu sunt nervosi sau nemultumiti, ci asteapta reprogramarea zborurilor”, spune acesta.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri