In opinia lui Alin Burcea, proprietar al Paralela 45, cel mai mare tour-operator de pe piata locala, decizia reducerii de 25% a fondului de salarii pentru bugetari nu este doar o solutie optima, ci si una care trebuia luata in urma cu un an si jumatate.
“Decizia trebuia luata la finele lui 2008, asa cum au facut ungurii, insa, pentru a iesi Basescu presedinte, anul trecut nu s-a luat nicio decizie anti-sociala si s-a amanat pentru 2010. Daca aceasta masura se lua de acum un an si jumatate, atunci procentul nu ar fi fost atat de mare si reducerea s-ar fi putut face treptat”, a declarat, pentru Wall-Street, Alin Burcea.

Omul de afaceri considera ca principalul vinovat al valorii actuale a salariilor din sectorul de stat este Calin Popescu Tariceanu. “Nu cred ca guvernul Boc este principalul vinovat pentru salariile - exagerat de mari - pe care le iau in prezent bugetarii, ci guvernarea lui Calin Popescu Tariceanu, pentru ca la 1 ianuarie 2009 salariul mediu in sectorul bugetar era cu 20% mai mare decat cel din mediul privat. Adica, cel pe care il platesc chiar eu are salariul mai mare decat mine”, a mai spus omul de afaceri.

Burcea considera ca varianta majorarii TVA si a cotei unice ar fi fost o decizie fatala pentru economia locala. “Aceasta decizie ar fi ingropat definitiv orice urma de revenire a economiei”, mai spune Burcea.

Omul de afaceri mai spune ca aceasta masura reprezinta doar jumatatea drumului catre redresarea economica a Romaniei. “Aceasta decizie ne ia de pe minus si ne aduce pe zero. Pentru a ajunge pe plus, avem insa nevoie de masuri care sa incurajeze consumul. Eu, reprezentand industria turistica, m-am dus cu zeci de astfel de proiecte la Elena Udrea, insa m-am dus bou si m-am intors vaca”, a mai spus Burcea.

Referitor la eventuale iesiri in strada ale functionarilor din sectorul bugetar, Burcea crede ca “nu au motive sa faca asta, doar in cazul in care vor sa avem un circ similar cu cel din Grecia”. “Nu as respinge din start angajarea unui angajat care vine din sectorul de stat, ca doar nu e ciumat. Insa am mari dubii ca ar putea sa se adapteze cu ritmul si volumul de munca de la privat. Daca nu pot tine pasul, sa se duca acasa si sa astepte pensia”, a mai spus Burcea.

Presedintele Basescu a declarat ca nu se vor majora TVA si cota unica, dar ca incepand de la 1 iunie se va reduce fondul de salarii cu 25% din administratia centrala si locala, fiind previzibila si o reducere a pensiilor cu 15%, dar si tairea drastica a unor subventii. De asemenea, si ajutorul de somaj va fi redus cu 15%.

Basescu a precizat ca o varianta luata in discutie au fost "varianta neincrederii", care viza cresterea TVA de la 19 la 24% si a cotei unice de la 16 la 20%, concomitent cu reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20%, astfel incat Romania sa se incadreze intr-un deficit de 6, 7 sau chiar 8%. A doua varianta, denumita de presedinte "varianta increderii", este ca Guvernul sa continue programul de "restructurare masiva" a cheltuielilor. Basescu a precizat ca, in memorandumul ce va fi semnat cu FMI la finalul negocierilor, se va merge pe aceasta ultima varianta. El si-a exprimat speranta ca noua scrisoare de intentie a Guvernului cu FMI sa fie adoptata miercuri de Guvern.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri