Hoteluri de cinci stele in Romania nu gasesti pe toate drumurile. Sunt doar sapte in Bucuresti, vreo trei la mare si unul la munte. Dar in mai putin de doi ani va mai aparea in Bucuresti un nou hotel de cinci stele. Proprietarul? Patriarhia Romana.

In 1835, un teren de cinci hectare de langa Bucuresti, inconjurat de apa si padure, unde functiona manastirea Sfantul Pantelimon, era lasat Bisericii. Dupa 1950, s-a construit un spital, care a fost inchis in 1982, iar cinci ani mai tarziu cladirea a fost transformata in hotelul Lebada, cu 127 de camere. In 1992, Patriarhia a solicitat restituirea hotelului si a reusit sa-l obtina opt ani mai tarziu, cand imobilul si terenul au trecut la secretariatul de stat pentru Culte, fiind date in folosinta Patriarhiei pentru 49 de ani. Cu obligatia ca hotelul sa-si pastreze obiectul de activitate. In 2001, printr-o alta hotarare, hotelul a fost cedat Patriarhiei. Am functionat asa pana in august, cand am incercat sa-l introducem in sistemul turistic international, spune Dan Eftimescu, consilier financiar la Administratia Patriarhala.

Eftimescu povesteste ca pana in 1997, Lebada a mers destul de bine. Apoi, pe fondul intensificarii concurentei, dar si a cresterii gradului de uzura, numarul de turisti si profitul au inceput sa scada. Pana in anul 2000, profitul se ridica la circa 200.000 de dolari pe an, iar in ultima perioada a scazut cu circa 30-40%, la o cifra de afaceri de un milion de dolari. Gradul de ocupare este acum de 30%, adauga oficialul Patriarhiei. De aceea preotii s-au gandit sa gaseasca un partener cu experienta si bani.

Au venit la noi multe firme. Unele au vrut sa cumpere complexul, dar Biserica nu vrea sa-l instraineze. Au venit de la InterContinental, de la Howard Johnson, de la Continental si multi altii, isi aminteste Eftimescu. Cea mai buna oferta a venit din partea companiei Escape Ltd. din Marea Britanie. Parteneriatul incheiat cu compania prevede ca Escape sa exploateze hotelul si Patriarhia sa primeasca o donatie anuala. La cat se va ridica aceasta donatie? Sunt peste 100.000 de euro pe an. Nu am facut o afacere proasta, spune cu mandrie Dan Eftimescu.

Escape investeste 16 milioane de euro

Nici reprezentantii Escape nu cred ca au facut o afacere proasta si au planuri ambitioase. Am ales Lebada pentru ca este o locatie foarte frumoasa. Va fi un hotel de lux. Negociem pentru franciza cu trei lanturi internationale, unul fiind deja prezent in Romania. Va fi un hotel de cinci stele, dar va avea si camere de patru stele. Vom investi 15-16 milioane de euro. Lucrarile vor incepe in martie 2006, spune Nicolae Ratiu, seful de la Escape. El afirma ca Lebada va deveni o destinatie ideala pentru conferinte, dar va beneficia si de infrastructura de agrement. Patriarhiei i-am achitat initial o suma, iar pe viitor ii vom plati in fiecare an o suma fixa, plus un procent din profit, spune Ratiu. Sunt si preoti care au prin gustul hotelariei.

Astfel, Arhiepiscopia Iasiului administreaza peste 300 de locuri de cazare in doua hoteluri (unul la Durau, altul la Iasi) si cateva vile, plus un centru de conferinte cu o capacitate de 200 de locuri. Avem un hotel in Durau, Casa Pelerinului, pe care il renovam si-l vom deschide la vara. Va avea trei stele, spune parintele Catalin Ursarescu, directorul Centrului Cultural Pastoral din Durau, institutia din cadrul arhiepiscopiei care administreaza locurile de cazare. Reprezentantul arhiepiscopiei a evitat sa precizeze cifra de afaceri a Centrului. Tot ce se castiga, se foloseste pentru actiunile caritabile ale bisericii. Oricum, suntem pe profit, afirma parintele Ursarescu.
Hotelul Bulevard din Sibiu a ajuns marul discordiei

In centrul Sibiului, hotelul Bulevard, aflat in proprietatea Arhiepiscopiei Ardealului a fost motivul unei dispute aprige intre doi dintre cei mai bogati oameni din Romania, Radu Enache si Ilie Carabulea. Sediul societatii Cibinul SA, dupa revolutie a fost revendicat de Arhiepiscopia Ardealului. La mijlocul anilor 90, Arhiepiscopia a dat in judecata societatea Cibinul, solicitand evacuarea cladirii, una din cele mai vechi si mai frumoase din oras. Cibinul a solicitat in instanta si a obtinut despagubiri pentru investitiile facute.

Dupa aceea, societatea al carei actionar majoritar a devenit in 1999 firma Atlassib, controlata de Ilie Carabulea, a cerut despagubiri pentru terenul de sub hotel. Imobilul, care are 129 camere, a fost concesionat de catre Arhiepiscopie in urma cu doi lantului Continental, al carui actionar majoritar este Radu Enache. In ciuda faptului ca exista deja o hotarare de evacuare si un sechestru pus pe bunurile societatii Cibinul, abia anul viitor vom reusi sa punem in practica contractul de concesiune pe care il avem cu Arhiepiscopia, spune Radu Enache. El a planificat ca in 2006 sa investeasca 3,5 milioane euro in hotelul Bulevard, clasificat acum la doua stele, pentru a-l transforma intr-un Continental de patru stele.

Au venit la noi multe firme. Unele au vrut sa cumpere complexul, dar Biserica nu vrea sa-l instraineze.

Dan Eftimescu,
consilier financiar la Administratia Patriarhala


Am ales Lebada pentru ca este o locatie foarte frumoasa. Va fi un hotel de lux. Negociem pentru franciza cu trei lanturi internationale.

Nicolae Ratiu,
director Escape
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri