Litoralul romanesc, cu regiuni izolate in care saracia sare in ochi, iar vantul este singura certitudine, devine noul "El Dorado" pentru industria energiei eoliene, atragand nume precum CEZ, care instaleaza cel mai mare complex eolian terestru din Europa, titreaza publicatia Le Monde.
In urma cu 2.000 de ani, poetul roman Ovidiu, exilat pe litoralul Marii Negre, a facut cunostinta cu puternicele vanturi care lovesc frontierele estice ale Imperiului Roman. In prezent, forta lor se face simtita pana in Fantanele, un sat mic situat la cateva zeci de kilometri de mare, comenteaza Le Monde, potrivit Mediafax.

"De aceea se numeste Marea Negra. Este agitata, iar cand se infurie, ceea ce se intampla foarte des, suflarea ei se simte pana aici", spune Constantin Stanciu, locuitor din Fantanele.

In aceste zone izolate, vantul este singura cerititudine, noteaza Le Monde. Relieful este usor deluros, clima arida, iar solul pietros limiteaza culturile. Soarele este la fel de puternic precum vantul, asa cum o arata tenul taranilor. Saracia sare in ochi, iar populatia s-a resemnat in fata fortei vantului.

In prezent, insa, vantul istoriei bate in favoarea lor, vechiul dusman devenind aliat. Grupul ceh CEZ instaleaza la Fantanele, din noiembrie 2008, cel mai mare complex eolian terestru din Europa. Proiectul vine ca o binecuvantare pentru tarani, care au pus la dispozitia grupului terenul, pentru care primesc pana la 3.000 de euro pe an.

"Este o adevarata mana cereasca. Primim 1.800 de euro pe an, iar in curand vom ajunge la 3.000 de euro", explica Filofteia Stanciu, sotia lui Constantin.

Acesti bani sunt foarte importanti pentru localnici, in conditiile in care Filofteia, angajata la primarie, munceste pentru un salariu de 150 de euro.

Proiectul CEZ a trecut in acest an de prima etapa, respectiv instalarea a 115 eoliene, dintr-un total de 139, la Fantanele.

Grupul intentioneaza ca pana in 2011 sa construiasca inca 101 eoliene in satul vecin Cogealac. In total, cele 240 de instalatii vor avea o putere de 600 de MW, catitate echivalenta cu cea generata de reactorul nuclear de la Cernavoda.

"Vrem sa asiguram 10% din productia totala de energie verde din Romania", a declarat Cosmina Marin, responsabila cu comunicarea la CEZ. Pentru atingerea acestui obiectiv, grupul va investi 1,1 miliarde de euro, a adaugat ea.

Romania s-a angajat in fata Comisiei Europene sa produca 20% din energie din resurse regenerabile, pentru a respecta obiectivele Uniunii pentru 2020, a mai spus Marin.

Circa o suta de locuitori ai satului Fantanele sunt angajati la complexul CEZ, alaturi de 400 de salariati veniti din toata Europa. Regiunea beneficiaza de o noua retea de drumuri si poduri, care permite instalarea structurilor eoliene. Totodata, populatia are acces la apa potabila, iar autoritatile locale au primit un sprijin financiar de 1,5 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru construirea canalizarii satului.

Treptat, Fantanele se desparte de imaginea de sat sarac si rupt de lume. Povestea de succes a eolienelor de aici a atras atentia altor investitori in cautarea vantului care aduce bani. Astfel, grupul spaniol Iberdrola, numarul unu in lume pe piata de profil, a deschis un birou la Bucuresti si a anuntat ca este pregatit sa investeasca circa doua miliarde de euro intr-un parc eolian amplasat in apropierea Marii Negre. Compelxul va deveni cel mai mare din lume.

Terenurile aride calcate de Ovidiu, exasperat de vanturile Marii Negre, au sanse mari sa devina noul "El Dorado" al energiei eoliene europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri