Venit de la o intalnire cu echipa de conducere a hotelului Hilton si inca sub impresia meciului de fotbal care a avut loc cu o seara inainte intre Barcelona si Real Madrid, George Copos a rememorat traseul sau in lumea afacerilor, la 20 de ani de la deschiderea primei patiserii Ana Pan si pana la ceea ce inseamna in prezent Ana Holding.
In timpul scurt dintre sedinta cu board-ul hotelului Hilton si plecarea, a doua zi, la ora 5 dimneata spre santierul de la Brasov, unde va ramane pana in Ajunul Craciunului pentru a se asigura ca finalizarea lucrarilor nu depaseste aceasta data, Copos si-a acordat un ragaz pentru a pune in balanta deciziile investitionale bune si pe cele mai putin inspirate, in 20 de ani de experienta in mediul de business romanesc.

Investitia de 10 milioane in modernizarea hotelurilor de la la Poiana Brasov este o greseala. Nu am castigat pana acum niciun leu de la hotelurile din Brasov, insa aveam doua alternative: sa inchid santierul, sa las 200 de someri ori sa astept investitiile statului in infrastructura si zapada artificiala - ar fi fost alternativa corecta - sau sa riscam si sa facem investitii”, spune Copos, care insista pe faptul ca, fara o autostrada Constanta - Timisoara - Arad, nu se poate face turism profitabil in Romania.

De asemenea, el spune ca, aducand o echipa de arhitecti din Titol, a deranjat toata comunitatea arhitectilor din Brasov, care nu au luat nici o felie din tortul de jumatate de milion de euro, suma platita ca onorariu. "Am crezut ca in criza vom construi la un raport mai bun calitate-pret".

Si investitia in hotelul Europa de la Eforie Nord este o dezamagire pentru Copos, tot din cauza infrastructurii slab dezvoltate. Pe lista investitiilor neinspirate se regaseste si portul privat de agrement Ana Yacht Club, cu o capacitate de 70 de ambarcatiuni cu pescaj maxim de 3 metri, intrucat omul de afaceri observa ca romanii nu mai au bani sa-si cumpere barci sau iahturi, astfel ca investitia sa de cateva milioane de euro nu ii va aduce profit prea curand.

Nici investitiile sale in domeniul imobiliar nu i-au adus rezultatele asteptate, astfel ca nu a reusit sa vanda cele 14 apartamente de lux din cadrul Ana Residences, un bloc situat in apropierea Pietei Dorobanti. “Am terminat lucrarile in plina criza, asa ca ne-am vazut nevoiti sa schimbam strategia si sa inchiriem apartamentele. Momentan, un singur apartament a ramas fara chirias”.

Cu toate acestea, Copos este de parere ca Romania nu a cunoscut inca efecte foarte puternice ale crizei financiare, si spune ca asteapta un faliment rasunator pentru a putea afirma ca am trecut printr-o adevarata criza.

O investitie de care este multumit si o considera si astazi o decizie buna este achizitionarea a 90% din actiunile hotelului Athenee Palace Hilton, pentru care a platit 50 milioane de euro in 2005. Hotelul a inregistrat o crestere de 2,8% a cifrei de afaceri in primele 10 luni ale anului, fata de aceasi perioada a anului trecut. Cresterea se datoreaza in principal unei evolutii mai bune pentru lunile lunile octombrie si noiembrie fata de 2009 in domeniul hotelariei, insa Copos nu se asteapta la rezultate spectaculoase de la luna decembrie.

Chiar si atunci cand vorbeste despre afacerile Ana Holding, Copos nu se poate abtine sa nu aduca vorba de fotbal, fiind inca impresionat de meciului dintre Barcelona si Real Madrid, insa refuza sa vorbeasca despre Rapid, clubul la care este actionar.

“Ma uitam pe teren si mi se parea impresionant ca o echipa de fotbal cum e Barcelona are o valoare mult mai mare decat toate activele Ana Holding. Ce matematica e si fotbalul!”

Intentionat sau nu, Copos lasa la urma si singurul sau regret profund in acesti 20 de ani de business, si anume faptul ca s-a implicat in lumea politica: “Am avut iluzia ca noi, oamenii de afaceri, vom putea sa facem lucrurile mai bine decat politicienii, nu am reusit acest lucru si iata ca am ajuns unde suntem astazi, pentru ca tara este foarte prost administrata”.

Bilantul sau se incheie cu un citat din Napoleon “succesul inseamna invidie, insuccesul inseamna singuratate” si marturiseste ca nu este bogat, insa se simte un om implinit.

In ceea ce priveste estimarile pentru 2011, Copos spune ca ii este imposibil sa faca estimari, singura certitudine pe care o are fiind o inflatie mult mai mare de 4,5%. Cu toate acestea, va continua a doua etapa de renovare de la Hilton in ianuarie si februarie si va demara constructia Ana Tower, pe o suprafata de 4.000 de metri patrati, in vecinatatea hotelului Crowne Plaza.

Ana Hotels detine in prezent sapte unitati hoteliere. Din portofoliul lui George Copos mai fac parte hotelurile de cinci stele Athenee Palace Hilton si Crowne Plaza din Bucuresti si hotelurile de trei stele Sportul, Bradul si Poiana din Poiana Brasov.

Fondat in 1990, Ana Holding a devenit unul dintre cele mai importante grupuri de afaceri romanesti, incluzand Ana Hotels, cofetariile si patiseriile Ana Pan, compania de transporturi Ana Trans International, Ana Yacht Club si Ana Aslan Health SPA din cadrul hotelului Europa. In prezent, Ana Holding are peste 2.500 de angajati in Bucuresti, Pitesti, Brasov, Eforie si in alte orase din tara.

Scurt istoric:

1990: • este infiintata prima cofetarie Ana CO;

1992
: • este infiintata Ana Electronic - importator si distribuitor de aparatura electonica, electrocasnica si de calcul;

1993:
• holdingul Ana devine principalul investitor al clubului de fotbal Rapid Bucuresti;

1996:
• s-a luat decizia de a se investi in active intregul capital de 40 milioane de dolari. Astfel, Ana Holding s-a implicat in operatiuni pe piata de capital devenind unul dintre actionarii majoritari ai societatii de telefonie mobila MobiFon;
• s-a infiintat Ana Imep , companie producatoare de motoare electrice;
• debutul Ana Holding in industria turistica si hoteliera prin investitii in hotelurile Sport, Bradul si Poiana din Poiana Brasov;

1999:
• investeste in domeniul transporturilor pe cablu, prin infiintarea Ana Teleferic;

2001:
• se infiinteaza Ana Mep SDV si Ana Trans International, prin externalizarea unor activitati ale Ana Imep;
• Ana Holding cumpara si renoveaza hotelul Europa din Eforie Nord;

2004:
• finalizeaza investitia Ana Health Spa si deschide in Eforie Nord cel mai mare centru de sanatate din Romania;
• inaugureaza Ana Yacht Club, port privat de agrement;

2005: • Ana Hotels devine actionar majoritar la hotelul bucurestean Athenee Palace Hilton;
• Ana Teleferic inaugureaza Telegondola din Poiana Brasov;

2007: • este finalizata si data in folosinta cladirea Ana Offices;
• iau fiinta societatile Ana Residences si Ana Tower;

2009: • este finalizat un bloc de 14 apartamente de lux in zona Piata Dorobantilor;







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri