Fondul Monetar International a solicitat Guvernului sa includa pe lista societatilor pentru care vor fi scoase la vanzare pachete minoritare de actiuni si compania Tarom, obligatie care va fi introdusa in viitorul acord incheiat cu institutia financiara, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.
Discutia pe aceasta tema a avut loc la Palatul Victoria, unde premierul Emil Boc s-a intalnit, miercuri seara, cu membrii misiunii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, aflati la Bucuresti.

"A fost o discutie legata si de viitorul acord, existand solicitarea ca acesta sa prevada vanzarea de actiuni minoritare la mai multe companii importante, inclusiv Tarom. Nu s-a stabilit ceva concret despre suma de finantare a viitorului acord", au declarat sursele prezente la intalnire.

De asemenea, FMI va insista in negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind ca prin vanzarea unor societati viabile statul va reusi sa finanteze la costuri mai reduse deficitul bugetar.

Grzegorz Konieczny, directorul general al Franklin Templeton si managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, estimeaza ca Guvernul ar putea obtine, in urmatorii doi ani, aproape 1,5 miliarde de euro din vanzarea de actiuni ale unor companii de stat.

In cadrul acordului actual, FMI si Guvernul monitorizeaza evolutiile financiare pentru zece companii de stat, respectiv Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, CFR SA, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Metrorex, CFR Marfa, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucuresti si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

In primavara anului trecut, Ministerul Transporturilor, actionarul majoritar al Tarom, a majorat cu 63,96 milioane lei capitalul social al companiei de transport aerian, de la 1,974 miliarde de lei la 2,038 miliarde de lei, pentru rambursarea unor credite, plata dobanzilor si comisioanelor aferente.

Astfel, Tarom a emis 25,58 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 2,5 lei pe titlu.

In urma operatiunii, Ministerul Transporturilor a ajuns sa detina 96,95% din actiunile Tarom, restul titlurilor revenind Aeroportului International Henri Coanda Otopeni (1,6%), Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian (1,36%) si Societatii de Investitii Financiare Muntenia (0,09%).

Sefa Tarom, despre privatizare: O companie din mediul privat, mai usor de condus


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri