Taxa pe stampila

Acum catava vreme scriam despre ordonanta de guvern 47, emisa la finele lunii august. Remarcam, atunci, ca ANAF-ul, din organ de control subordonat legislativului, se erijeaza in legiferator, deoarece puterea legislativa este prea obosita de ciorovaielile politice. Introducerea caselor de marcat, (cu foarte putine exceptii) la toti agentii economici, inclusiv la cei ce vand pe credit si nu incaseaza nimic la livrarea marfii, era primul abuz.

In aceeasi ordonanta, tot la initiativa ANAF, se statueaza obligativitatea tuturor persoanelor juridice neauditate ce, conform legii, trebuie sa depuna declaratia privind impozitul pe profit (formularul 101), sa aiba pe acest formular si stampila unui consultant fiscal, indiferent de volumul si tipul afacerii.

Cum motiveaza conducerea ANAF introducerea acestei noi taxe? Pentru ca, intr-adevar este o taxa, pe care, agentul economic va trebui sa o plateasca si, ulterior, pentru a nu-si diminua profitul, o va ingloba in pretul marfurilor comercializate. Stampila pusa de consultantul fiscal va elimina - crede conducerea ANAF - inadvertentele dintre declaratiile contribuabililor si bilanturile depuse. O stampila pusa pe un rezumat, cum este formularul 101, ar trebui sa certifice informatiile ce au dus la rezultatele finale. Dar acesta este un proces de analiza care necesita un volum de timp proportional cu complexitatea tranzactiilor efectuate. Din textul codului de procedura fiscala nu reiese insa obligativitatea consultantului fiscal de a verifica cum se coreleaza sumele declarate in formularul 101 cu bilantul contabil anual, deci cauza nu este inlaturata, insa in acest mod, iata, a fost creata piata pentru serviciile consultantilor fiscali.

Fara a suferi de “scenarita” ma intreb: oare este vreo legatura intre modificarea, incepand cu 1 ianuarie 2008, a legii 31 a societatilor comerciale, care prevede depunerea situatiilor financiare anuale la Registrul Comertului si nu la organele subordonate ministerului de finante? Intram intr-un an electoral, iar bazele de date reprezinta mine de aur, ce trec de la finante la justitie!

Si, deoarece sunt femeie si sunt blonda, mai am o intrebare simpla la care nu gasesc raspuns: de ce primii membri ai camerei consultantilor fiscali au fost tocmai cei din ministerul de finante care au participat la elaborarea codului fiscal? Cine au fost examinatorii si ce note au obtinut concurentii? La al doilea examen, deschis publicului larg, se barfeste ca au promovat doar 12 persoane. Cine au fost membrii comisiilor de examinare? Cat de eficient trebuie sa fie un consultant fiscal pentru a reusi sa certifice in medie 350 de firme, in primele trei luni ale anului 2008? In judetul Calarasi - unde sunt doar doi, speram activi (fiscal) - media creste exponential.

Cui foloseste o dispozitie ce nu se poate aplica in spiritul ei, ci doar in forma fara fond ce ne agreseaza bilanturile de cand am pornit in pribegia tranzitiei? Si cand te gandesti ca avem un guvern liberal ce ar trebui sa promoveze interesele contribuabililor! Nu in versuri!

Setari Cookie-uri