Despre valoarea proprietatii

Citesc undeva despre Castelul Bran ca ar fi a doua cea mai scumpa proprietate de vanzare din lume. Pretul de vanzare? O nimica toata, 140 milioane dolari! Prima proprietate din lume, ca valoare (dar numai cu vreo 20 milioane dolari mai scumpa), este palatul construit de William Randolph Hearst, din San Simeon, California.

www.ghenea.ro

Acesta este situat in mijlocul unui teren de aproape 1,000km2 (cat tot Bucurestiul si Judetul Ilfov), palatal avand peste 150 camere si fiind conceput ca o combinatie eclectica de stiluri si arhitecturi de la cea antica greceasca si romana, continuand cu stiluri mai moderne, multe dintre elemente fiind piese originale luate din Europa si transportate pana pe coasta de vest a SUA, ceea ce a presupus un cost urias al constructiei. Desi sunt voci care reclama o anumita doza de kitsch si de contrafacere in aceasta lucrare, ea ramane impresionanta si remarcabila atat prin elementele artistice, cat si prin dimensiunile uriase ale constructiei si ale proprietatii.

Aceasta a fost casa lui Hearst, magnatul media descris in Cetateanul Kane de catre Orson Wells, si in acelasi timp a fost si locatia principala unde s-a filmat celebrul film Nasul (locatia a contat probabil destul de mult in realizarea unui film de mare succes, pentru ca ea este ilustrativa pentru opulenta dar si preferinta pentru stilul arhitectural mediteraneean sugerat foarte bine de acea locatie, a familiilor mafiote din SUA).

Cum a reusit oare Castelul Bran sa ajunga sa valoreze aproape la fel de mult de aceasta proprietate absolut celebra din California? Pentru a face o scurta comparatie, Castelul Bran are probabil vreo 15 camere cu totul, dintre care foarte putine sunt cu adevarat camere de locuit si oricum, in structura actuala, castelul nu este propice locuirii, ci doar vizitarii ca muzeu, in opinia mea.

In ceea ce priveste dimensiunile proprietatii, terenul aferent castelului nu este nici el foarte mare (e probabil de peste o mie de ori mai mic decat proprietatea despre care vorbeam mai devreme din California), deci nici de aici nu putem obtine o suma semnificativa. Asa ca e greu de spus cum a ajuns Castelul Bran sa fie evaluat la o asemenea suma, desi probabil raspunsul se afla in principal in fanteziile vanzatorilor, descendenti ai familiei de Habsburg, care isi imagineaza ca e suficient sa mentioneze cuvantul "magic" Dracula si castelul Bran se va vinde la orice pret, chiar unul care sfideaza orice logica. Si pentru ca vorbim despre Dracula, ar merita mentionat aici ca, de fapt, Castelul Bran nu are nimic de-a face cu Vlad Tepes, iar faptul ca este prezentat in asociere cu Dracula se bazeaza pe un fapt istoric lipsit de insemnatate: castelul, care apartinea negustorilor brasoveni si era folosit ca un punct de vama intre Transilvania si Tara Romaneasca, a fost vremelnic inclus in teritoriul aflat sub stapanirea lui Vlad Tepes, dar trebuie spus ca Vlad nu a construit castelul, care era deja construit din secolul XV si nici nu a locuit in castel, fie ca stapan al castelului, fie ca prizonier al regelui maghiar. Si atunci, de unde aceasta asociere?

Chestiune de geografie si logistica: fiind cel mai apropiat castel reprezentativ romanesc ca si distanta fata de Bucuresti si de Otopeni, a fost in mod firesc promovat ca si "Castelul lui Dracula", fie si intr-un mod informal, astfel incat cat mai multi dintre turistii straini care viziteaza Romania (si evident isi doresc sa aiba o experienta turistica legata de Dracula) sa poata spune ca au fost la acest castel al lui Dracula. Cu alte cuvinte, o mica pacaleala pentru turisti, cunoscuta de fapt de toata lumea si recunoscuta de majoritatea ghizilor care le prezinta turistilor castelul.

Si atunci, de ce ar plati cineva o asemenea suma pe Castelul Bran (mai ales fara Dracula in el), cand sunt numeroase castele in Franta sau Scotia care costa de 10 ori mai putin si arata de 10 ori mai bine? Simplu, nu ar plati nimeni o asemenea suma. Pe un plan mai larg, acest tip de abordare cu privire la valoarea proprietatii explica de ce atat de multe proprietati din Romania sunt serios supraevaluate si de ce, in consecinta, piata din Romania pare uneori mai scumpa decat este cu adevarat.

Evident, cu a doua cea mai scumpa proprietate de vanzare din lume, Romania risca sa para o piata imobiliara extrem de scumpa. Dar de maine piata noastra imobiliara va fi si mai scumpa, pentru ca m-am hotarat: maine pun casa mea la vanzare, cu 200 milioane dolari. Cred ca merita banii, si oricum nu conteaza, pentru ca nu vreau sa o vand.

Setari Cookie-uri