Paradisul de dupa colt

Dalai Lama ne sfatuieste ca, la fiecare inceput de an, fireste, cel chinezesc, sa ne luam lumea in cap, la propriu, si sa ne depasim limitele algoritmice de a rationa si de a actiona, sa exploram teritorii cat mai departate de cele in care ardem, util sau inutil, in fiecare zi in care incercam sa demonstram ca suntem indispensabili si ne meritam remuneratia (de care nu suntem niciodata multumiti). Sa plecam departe, pentru a ne impaca cu noi si, mai ales, cu ceilalti.

Fireste, avem de ales intre doua destinatii intercontinentale: Asia sau America, de Sud sau Centrala, incluzand Caraibele, deoarece Nordul face parte, demult, din civilizatia compromisului politic corect.

Deoarece luna ianuarie in Europa exceleaza in depresii confirmate de spitalele de urgenta si de bursa, am luat in serios, de vreo 8 ani incoace, indemnul inteleptului si, depasind stirile morbide privind degringolada liniilor aeriene in relatia cu cererea, am decis sa ma rup de “spatiul mioritic” in acest interval, asa cum sunt indemnati barbatii sa o faca, inainte de a trece pe la consilierul matrimonial cand cuplul intra in criza.

Anul acesta, Romania, comportandu-se precum un cuplu dupa 3 ani de mariaj (cand, afirma specialistii, relatiile ating apogeul de conflicte), am hotarat sa plec din nou ca sa pot sa iubesc,iarasi, Bucurestiul contradictiilor.

Am ales Asia. Cand te intorci din Asia, orice se intampla la Bucuresti are gustul dulce de dupa un “spicy food”. Am ales Singapore: toate problemele de volum cu care capitala noastra iubita se confrunta, au solutii simple in aceasta aglomeratie de culturi concentrate intr-un spatiu minimal. O singura diferenta: aici, autoritatea si legea nu fac compromisuri. Singapore este numit “orasul amenzilor”. Fumatul pe plaja, la restaurante, in aer liber, la cot, la distractii costa 1000 de dolari singaporezi = 500 euro. Urinatul in lift costa 250 euro, la fel si scuipatul pe strada. Hranitul pasarilor salbatice costa 500 euro, mancatul si bautul in mijloacele de transport in comun costa 250 de euro.

Aruncatul deseurilor pe strada costa 500 de euro. Daca uiti sa tragi apa la toaleta platesti 75 de euro. Posesia a peste 20 de grame de droguri te costa viata…. Vandalizarea proprietatilor publice se pedepseste cu inchisoare. Rezultatul? Un oras impecabil de curat, cu un nivel de criminalitate minim.

Oameni relaxati, pe strada, nici urma de grafitti, costuri de administrare suficient de mici pentru ca sa se poata derula programe cruciale pentru tineri, batrani si persoane cu dizabilitati. O metropola fara cersetori, in care cele mai spectaculoase cladiri publice sunt spitalele, scolile si sediile politiei. Cele mai mari salarii in administratie sunt cele ale profesorilor. Liniiile aeriene singaporeze sunt nr. 1 in lume.

Cum ajungi la Singapore? De la Roma, Milano sau Atena dus (din pacate, si intors) 800 de euro, cu Singapore Airlines. Timp de zbor: 11,5 ore; nici nu simti cum trec. Diferenta de fus orar, iarna, 6 ore. Hotelul cu cel mai bun raport pret-calitate, Sheraton Towers, 150USD camera/noapte. Ce nu trebuie sa ratati in “Elvetia Asiei”? Un tinglish drink la Ruffles Hotel, o ploaie tropicala la Cafe del Mar, o reflexoterapie in Chinatown, ultimele gadgeturi la preturi ce bat recorduri in Sim Lim Square, excelentele servicii ale transportului urban, o coborare indoor pe schiuri, shop-till-you-drop (reduceri de Anul Nou cum la noi nu se fac de sarbatori) pana la miezul noptii pe Orchard Road.

Un loc in care timpul trece in favoarea ta. Un loc pe care trebuie sa-l vezi neaparat, pentru a intelege ca nu exista probleme administrative fara solutii, exista doar impostori in rezolvarea lor. O alternativa la care, macar, putem visa; pana cand in Romania va ninge din nou…

Setari Cookie-uri