Inovatia poate aduce un alt fel de prosperitate in Europa

Consiliul European, format din sefii de guvern ai celor 27 state membre ale UE, s-a intrunit recent la Bruxelles, iar sub conducerea presedintiei ungare in exercitiu, reprezentantii acestia au discutat despre doua subiecte extrem de importante pentru Uniunea Europeana: energia si inovatia. Comisia Europeana a stabilit ca energia si inovatia reprezinta doua dintre principalele sale prioritati in strategia UE2020.

Discutia despre energie s-a axat pe politicile privind aceasta resursa si felul in care politicile europene pot sprijini cel mai eficient trecerea spre o economie cu emisii scazute de carbon si o mai mare securitate a alimentarii cu energie, inclusiv prin intermediul unei piete energetice mai bine integrate si interconectate. Acest subiect are o mare importanta pentru regiunea central-europeana care depune eforturi pentru a-si extinde si dezvolta infrastructura.

Consiliul a discutat si modalitatile prin care poate fi stimulat potentialul inovator al Europei astfel incat sa poata face fata celor mai stringente probleme cu care se confrunta societatea europeana. Conform unui studiu publicat la inceputul acestei saptamani, tarile din regiune sunt in urma celor din UE 27 din punctul de vedere al „performantei inovatiei”. Rezultatele confirma studiul realizat de GE si concretizat in Barometrul privind inovatia la nivel global, dat publicitatii saptamana trecuta la Davos, conform caruia Germania si Suedia se afla printre liderii mondiali in inovatie, alaturi de SUA, Japonia si China.

La studiu au participat 1.000 de lideri in afaceri din 12 piete din intreaga lume. Probabil ca nu este surprinzator, dat fiind ca regiunea se concentreaza pe recuperarea decalajului in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii. Exista insa si indoieli legate de competitivitatea pe termen mai lung a regiunii si chiar a Uniunii Europene extinse, in calitatea sa de importanta forta economica.

Una din sesiunile plenare din cadrul forumului economic din Kyrnica, Polonia, organizat in luna septembrie a anului trecut, s-a axat pe un subiect foarte incitant: „Inovatie sau infrastructura”. Sesiunea in care s-a analizat modului in care Europa Centrala si de Est, ca regiune, ar trebui sa isi indrepte eforturile spre utilizarea fondurilor europene si nationale pentru a contribui la modernizare si progres a reunit un grup de persoane marcante din cadrul Comisiei Europene, politicieni si companii. Aceste discutii sunt foarte oportune intr-un an in care atat Ungaria, cat si Polonia vor avea un rol deosebit de important privind ceea ce se va intampla in UE.

Consensul la care s-a ajuns in Krynica a fost foarte clar: pentru a-si atinge obiectivele, regiunea nu isi poate permite sa aleaga intre infrastructura si inovatie. In mod evident, va trebui sa abordeze aceste doua aspecte impreuna, un punct de vedere prezentat de comisarul UE pentru Buget, Janusz Lewandowski, in cadrul sesiunii plenare.

Criza economica a adus in prim plan nevoia de a stimula revenirea, cresterea si reinnoirea in intreaga Uniune Europeana. In acest context, dezbaterea a fost oportuna, axandu-se pe modul in care politicile regionale si fondurile structurale si de coeziune pot si ar trebui sa fie folosite in regiune pentru a incuraja cresterea durabila pe termen lung, dar si pentru a asigura o infrastructura modernizata la standarde ridicate pentru transporturi, sanatate, energie si educatie, printre altele.

Un aspect ingrijorator, insa deloc surprinzator in contextul economic actual este slaba absorbtie a Fondurilor Structurale UE care pot oferi regiunii mecanismul necesar atingerii acestor obiective. Recenta revizuire la mijlocul perioadei a aratat ca, pana la sfarsitul anului 2009, fusesera absorbite doar 27% din aceste fonduri. Oportunitatea exista, insa UE si guvernele statelor au datoria de a gasi o modalitate de accelerare a absorbtiei acestor fonduri.

Aceste sentimente reflecta constatarile din „Barometrul inovatiei” publicat recent de GE si lansat in Bruxelles de catre Geoghegan-Quinn, Comisar pentru Cercetare, Inovatie si Stiinta. Un studiu realizat in randul a peste 240 lideri de opinie, printre care se numara reprezentanti ai statelor membre, parlamentari europeni, membri ai diverselor institutii, precum si academicieni si ONG-uri, a prezentat cateva rezultate interesante care demonstreaza convingerea ca europenii trebuie sa devina mai inovatori daca doresc sa ramana competitivi pe scena economica mondiala.

In acest sens, salutam initiativa Comisiei Europene publicata recent cu privire la „Principala Initiativa privind Uniunea pentru Inovatie”, si anume revizuirea gradului de utilizarea a Fondurilor Structurale pentru inovatie de acum si pana in 2013, lucru care arata intentia sa de a analiza finantarea dupa 2013 in noul buget.

Prin urmare, sa vedem cat de importanta este inovatia in regiunile in care o parte a infrastructurii de baza lipseste sau este depasita. Noi credem ca, asa cum arata si „Barometrul”, aplicarea inovatiei in modul in care folosim fondurile disponibile poate aduce nu doar crestere economica, ci si o imbunatatire si completare a vietii cetatenilor, din punct de vedere social, economic si ecologic.

Ar trebui sa ne gandim la sansa pe care o are aceasta regiune de a modela viitorul principalelor politici UE, de mare importanta pentru Europa Centrala si de Est. Intr-un an in care Ungaria si Polonia detin presedintia UE, aceste doua tari vor avea un rol esential in realizarea urmatorului buget al UE si a urmatoarei Politici Regionale, precum si a viitoarei Politici Agricole Comune, toate acestea urmand sa fie finalizate pana la sfarsitul anului viitor.

Nu exista nicio indoiala ca avem de-a face cu o provocare majora, dar si cu o mare oportunitate. In acest sens, as dori sa fac doua observatii finale. In primul rand, cresterea Europei Centrale si de Est ar fi mult sporita de o mai intensa cooperare interregionala si transfrontaliera care sa nu se limiteze doar la cele doua tari care detin Presedintia UE anul acesta. Imaginati-va forta cumulata a unei regiuni cu o populatie de peste 103 milioane de oameni.

In al doilea rand, Barometrul inovatiei al GE a identificat un consens conform caruia colaborarea dintre sectoarele public si privat este esentiala pentru atingerea unui grad mai inalt al inovatiei si pentru solutionarea unora dintre cele mai mari provocari cu care ne confruntam. Industria este pregatita sa isi aduca propria contributie la cresterea si dezvoltarea durabila a regiunii.

GE este un sustinator clar al parteneriatelor cu aceste regiuni. Daca vor crea conditiile corespunzatoare, UE si statele membre vor putea debloca investitii considerabile si vor putea stimula cresterea, abordand in acelasi timp si numeroase dintre provocarile considerabile, dar nu insurmontabile, cu care ne confruntam.




Setari Cookie-uri