Cele 10 flipchart-uri care pot salva Romania

Nu-i asa ca inca mai cautati cu mouse-ul stiri de la Bruxelles despre planuri concrete transmise de elita politica ori asteptati chiar o indreptare in directia cea buna?

Intr-o perioada in care se vorbeste mult despre lipsa de decizii din partea elitelor politice, vin si eu mai jos cu o teza simplista. O sa va povestesc succint cat de rapid poti lua o hotarare in mediul privat, mai exact cum au ajuns 77 de lideri de business la 7 provocari majore pentru Romania.

Nu voi lungi opinia de astazi cu multe randuri, ci voi interactiona cu voi, cititorii, prin intermediul unui instrument de comunicare care lipseste cu desavarsire din salile birocratilor ori din birourile oamenilor politici (cu exceptia campaniilor electorale, evident), dar care pazeste orice incapere din organizatiile private: flipchart-ul. Inventat de un american, stativul pe care sunt montate foi de hartie pentru a prezenta informatii este, de fapt, un banal instrument care poate genera intr-un mod organizat si democratic idei, solutii si propuneri aplicabile. Astfel de rezultate au creat ieri aproape 80 de lideri de business: sefi de banci, presedinti de multinationale, antreprenori, reprezentanti ai fondurilor de investitii, consultanti si avocati de top.

Ce si cum s-a intamplat? O organizatie formata exclusiv din oameni din mediul privat - Fundatia Romanian Business Leaders (RBLS) - si-a propus sa creeze o platforma de actiune pentru lideri autentici si initiative concrete. Iar primul pas a fost facut in fix doua ore. In jurul a zece mese rotunde, reprezentantii mediului de afaceri au ales sapte teme pentru Romania care vor sta la baza agendei de lucru a anului viitor. Prioritatile au fost departajate prin vot dintr-o lista de 13 teme pe care oamenii de business le-au generat in echipe de lucru, dupa ce anterior au creat o lista lunga de problematici (vezi fotografii).




O intrebare pe care trebuie, cred, sa ne-o punem mai profund la nivel individual priveste lista personala de prioritati pentru Romania. O lista simpla care ar trebui sa contina problematici banale ce tin doar de comunitatea in care traim, dar care sa fie importante si actionabile. In urma acestei intrebari, oamenii din business au ales sapte domenii care ii preocupa si asupra carora cred ca ei ar trebui sa actioneze: educatia, dezvoltarea capitalului autohton, statul modern, cultura antreprenoriala, coagularea comunitatilor, guvernanta publica si strategia de tara.












Cum au reusit oamenii de afaceri sa ajunga in cateva zeci de minute la concluzii concrete si actuale? Prin acea capacitate intelectuala care diferentiaza omul de animale: cooperarea, pe baza unor sentimente de simpatie si prietenie, precum si un sentiment de apartenenta la o comunitate. Economistul Ludwig von Mises spune in "Actiunea umana" ca nu trebuie sa uitam niciodata ca "trasatura caracteristica a societatii umane este cooperarea deliberata; societatea este un rezultat al actiunii umane, al urmaririi constiente a atingerii unor scopuri”. Tot de la Mises aflam ceea ce, cu siguranta, oameni din business cunosc si au concretizat in exercitiul de ieri: experienta il invata pe om ca actiunea in cooperare este mai eficienta si mai productiva decat actiunea izolata a indivizilor auto-suficienti.

Forta grupului este mai mare decat suma fortelor componentilor, concluzie pe care nu o vom vedea astazi la Bruxelles ori prin alte spatii care apartin celor care ne conduc. Pare ca e mai sanatos sa cautam transformarea la cei care stiu sa defineasca rapid 5-10 obiective: grupul celor care stiu sa lucreze cu flipchart-uri. Am revenit la flipchart, aceasta tabla alba, mare, care se potriveste de minune oamenilor din business pentru ca in fata ei se simt complet dezinhibati si se dedica exclusiv brainstorming-ului si ideilor la o scala mai mare. Asa cum spune Garr Reynolds in "Presentation Zen", in fata unui flipchart poti face cativa pasi inapoi, indepartandu-te de-a dreptul de ceea ce ai schitat, astfel incat sa ai o imagine de ansamblu.

In mod frapant sa nu, educatia este prezenta pe toate tablele albe din galeria de mai sus, asa ca sunt curios cum vedeti voi imaginea de ansamblu. Care este domeniul ori problematica economica/sociala care va preocupa si asupra careia credeti ca mediul de business ar trebui sa actioneze? Oare de cate flipchart-uri are nevoie o sala de clasa dintr-o scoala romaneasca de stat?





Setari Cookie-uri