Cartea David si Goliat: ce se intampla cand outsiderii dau piept cu gigantii

Prefer sa citesc cartile lui Malcolm Gladwell, un autor care ajunge repede pe lista preferatilor tai si acolo iti va ramane in urmatorii ani, prin cheia mesajelor transmise companiilor sau liderilor aflati la conducerea organizatiilor. Multe companii presupun, spre exemplu, ca a fi mai mare, mai puternic si mai bogat le serveste intotdeauna cel mai bine interesele. Malcolm Gladwell iti va spune in cartea „David si Goliat” ca nu este asa. El foloseste iscusit tehnica de analiza a studiilor si a evenimentelor si reuseste sa simplifice analize sociologice profunde, subliniind modalitatile in care te inseli frecvent in ceea ce priveste natura avantajelor.

Daca in „Exceptionalii” („Outliers”), care, in opinia mea, ramane cea mai buna carte a lui Malcolm Gladwell, realizezi cat de putine lucruri stiai despre oamenii exceptionali din jurul tau, despre barbati si femei ale caror experiente si comportament se situeaza dincolo de ceea ce este normal si previzibil, in „David si Goliat” descoperi calea frumoasa si memorabila de a intelege cum ajung sa exceleze outsiderii.

In timp ce din „Blink” afli ca diferenta dintre o decizie buna si una gresita nu sta atat in volumul de informatii cu care lucram, cat in capacitatea de a ne concentra asupra unor detalii esentiale, „David si Goliat” te va surprinde prin tipul de personalitate care ii caracterizeaza pe inovatori si intreprinzatori: in mod esential, ei (antreprenorii creativi) trebuie sa fie dezagreabili. Prin dezagreabil trebuie sa intelegi acea disponibilitate de a-ti asuma riscuri sociale, adica sa faci lucruri pe care ceilalti ar putea sa le dezaprobe, ci nu neaparat sa fii respingator sau antipatic.

Daca „The Tipping Point” ofera o cale eficienta spre a intelege cum iau nastere diverse comportamente contagioase, din „David si Goliat” vei intelege ca exista un grup de avantaje asociate cu resursele materiale si ca exista un grup de avantaje care decurg din „absenta resurselor materiale”, iar motivul pentru care outsiderii castiga este acela ca ultimul grup de avantaje este egal „pana la ultima farama cu primul”.

Cartea „David si Goliat” este biografia unei idei, ideea dificultatii dezirabile care sugereaza ca nu orice dificultate este negativa. Mai simplu spus, un obstacol, sa zicem faptul ca esti un cititor prost, te transforma intr-un extraordinar ascultator, ceea ce iti va da in cele din urma riscuri pe care, altminteri nu ti le-ai fi asumat.

„David si Goliat” este o carte cu multe povesti, asa cum ne-a obisnuit deja Malcolm Gladwell. Sunt extraordinare si povestile, si lectiile de viata din carte. Fiecare capitol spune povestea unei alte persoane – celebra sau necunoscuta – care „s-a confruntat cu o provocare disproportionata si a fost nevoita sa-i faca fata”. Cel mai mult mi-a placut povestea unei echipe de baschet de fete care constientiza ca nu are cum sa fie cea mai buna echipa din competitie: nu avea cele mai inalte jucatoare, nici cele mai bune tragatoare din campionat si nici nu driblau cel mai bine. Asa ca David, in cazul nostru fetele din echipa de bachet, refuza sa intre intr-o lupta de aproape cu Goliat si prefera un presing pe tot terenul, adica un baschet mai agresiv decat cel clasic, in care te retragi in propria jumatate si urmaresti pasiv cum adversarul avanseaza pe teren.

Dupa ce vei citi cartea aceasta, te vei gandi mai bine la propria afacere ori la organizatia in care lucrezi si vei explora doua idei simple: in primul rand, o mare parte din ceea ce tu consideri de pret in mediul tau de actiune izvoraste din tot felul de conflicte inegale si, in al doilea rand, ca intelegi gresit aceste conflicte dintre cei mari si jucatorii de mici dimensiuni. Le interpretezi gresit. Gigantii nu sunt ceea ce crezi la prima vedere ca sunt.


Idei simple si mari in acelasi timp din “David si Goliat”

• O lectie pe care o invatam cu foarte mare dificultate: avem o definitie foarte rigida a ceea ce este un avantaj. Credem ca sunt folositoare lucruri care, in realitate, nu sunt si credem ca alte lucrurile sunt inutile, desi nu sunt.

• Lectia curbei in U pe dos: e bine sa fii mai mare si mai tare decat adversarul tau. Nu e chiar atat de bine sa fii atat de tare si de mare incat sa fii o tinta imobila pentru o piata azvarlita cu 200 de kilometri la ora.

• Exista locuri si timpuri in care e mai bine sa fi un Peste Mare intr-un Iaz Mic decat un Peste Mic intr-un iaz mare, unde aparentul dezavantaj de a fi un outsider intr-o lume marginala se dovedeste a nu fi catusi de putin un dezavantaj.

Cartea, dintr-o privire:

Titlu: „David si Goliat”
Autor: Malcolm Gladwell
Editura: Publica
Traducator: Dan Craciun
Lungime: 312 pagini
Pret: 52,25 lei

"David si Goliat", una dintre titlurile citite pe final de an, este una dintre recomandarile mele de aici: Cartile mele din 2013: cele mai importante 13 titluri . Tu ce carti bune ai citit anul acesta?

Setari Cookie-uri