'Ce taina ma-ndeamna la drum'

De ce pleaca romanii sa munceasca printre straini? Din acelasi motiv pentru care bunicii nostri au plecat in Lumea Noua. Din acelasi motiv pentru care, dupa razboi, italienii au plecat la munca in Germania, portughezele s-au angajat menajere la Paris, irlandezii au pribegit in lume pana acum 15 ani, peruanii fac munci necalificate in Chile, mexicanii in America si trimit bani acasa familiilor numeroase. Cei din Pakistan, India sau Bangladesh fac naveta in Emirate, in acelasi scop. Din acelasi motiv pentru care colegii mei de generatie au fugit cu tractorul, cu avionul, au traversat Dunarea inot, ori au incheiat casatorii fictive.

Avem, fiecare dintre noi, verificabil, o singura viata. Este talantul pe care trebuie sa-l inmultim dupa cum ne duce capul si capacitatea de autoevaluare. Pentru cei care au CURAJUL (trebuie sa recunosc ca eu n-am plecat in tinerete, atunci cand am avut ocazia, din lipsa de curaj, dar si din comoditate) de a emigra, toata stima si compasiunea pentru suferintele ce insotesc replantarile. Pentru cei care raman,incurajarea de a face ce trebuie si, mai ales, indemnul la intelepciune. Istoria ne invata ca popoarele nu-si onoreaza eroii in viata. Iar romanii, din pacate, sunt campioni la tras scaunulde sub compatriotii cu care isi disputa intrarea pe usa oportunitatilor de conjunctura.

Pleaca tinerii de valoare. Este de inteles, atata vreme cat un CV si un interviu n-au valoare daca nu este insotit de un telefon, la fel ca pe vremurile de trista amintire. In zona publica, 100%, la fel si in cea cu capital privat, pentru posturile cu zurgalai. Imi amintesc ce uimita am fost in ‘93 cand am castigat o bursa Fullbright dupa ce depusesem, cu 6 luni in urma, o cerere la ambasada SUA la care eram sigura ca raspunsul va fi negativ. A fost prima data in viata cand am inteles ca exista si alte site decat cele prin care am fost invatata sa gandesc.

Acum ceva vreme, o tanara profesoara de matematica din Arad mi-a scris sa-mi ceara un sfat. Sa plece in lume, sau nu? Am incurajat-o. Acum, este profesor la Londra. Este respectata. Cativa zeci de copii au o sansa in plus in viata pentru ca o au profesoara pe Simona. Ce importanta are ca sunt englezi? Un profesionist a ajuns sa-si faca meseria si, ceea ce este cel mai important, simte ca este respectata pentru ceea ce face. “Am niste vesti extraordinare! (va rog sa cititi articolul atasat). AM REUSIT!!! Fara ajutorul nimanui, am reusit sa ajung profesoara in Londra si munca mea ajunge sa fie apreciata!!!”

Tinerii nu pleca, in primul rand, pentru bani. Tinerii nostri, copiii nostri, au nevoie sa le demonstram ca suntem mandri de ei, ca ii apreciem, ca ceea ce fac ei este important.

Tinerii pleaca, mai ales, pentru ca aici nu este ACASA! Va invit sa cititi articolul despre Simona. Este romanca, e blonda, e curajoasa si are idealuri.



Nu avem voie, noi, cei ramasi acasa, sa cerem jertfe inutile pe altarul patriei. Ubi patria ubi bene. In fond, acum, Europa este casa noastra. Suntem pregatiti sa acceptam asta?

In loc de carte de citit, va recomand o poezie alui Toparceanu, poetul meu preferat: ”Balada chiriasului grabit”: “Eu nu stiu limanul spre care/ pornesc cu bagajul acum,/ Ce demon ma pune-n miscare,/ ce taina m-ndemna la drum!”

Toparceanu e minunat! Are ceva din cinismul lui Caragiale, dar mult mai sofisticat. Stiu ca poezia nu mai e la moda, dar incercati, eventual, “In jurul unui divort” -“Misu st. Popescu vrea sa divorteze...” Desi, pe vremea aceea, nu existau tabloide si top 300!

Our pupils top the world in Maths!

(Sursa: Ilford & Redbridge Weekley Post)

Glenarm College, Ilford’s oldest school topped the world in Mathletics last weekend.

Mathletics, a live Maths competition on the internet, attracts young mathematicians worldwide and last weekend Glenarm College was the leading school. The scheme was introduced to Glenarm College by Simona Tudoran, the school’s brilliant new maths specialist teacher, who was a maths prodigy herself as a child. She competed in maths Olympiads throughout her childhood in Romania and has introduced this international mathematics competition to Glenarm College to share her love of mathematics with her bright young students.

The competition involves playing live Mathletics which is a real-time mental arithmetic game where pupils have seconds to correctly answer as many questions as possible. In the space of just one week Glenarm College pupils have correctly answered approximately 60,000 correct answers. Many Congratulations to Miss Tudoran and all our pupils!
Setari Cookie-uri