3 / 4

Harta mobilitatii angajatilor in 2009

“In semestrul intai din 2009, 80% din angajatii care decid sa isi schimbe job-ul vizeaza promovare profesionala. Pozitiile care mentin o anumita dinamica a pietei de recrutare sunt cele de middle spre top managemant unde se fac schmbari din ratiuni profesionale. Restul de 20% sunt angajatii pe pozitii cu cel mult trei ani de experienta, care decid sa plece din motive financiare”, mentioneaza Toth.

Cristina Retegan subliniaza ca cei mai stabili angajati in perioade de recesiune sunt cei cu putina experienta in munca, care se tem ca, odata plecati, nu vor mai gasi un alt loc de munca. O alta temere a acestei categorii tine de sansele mari de reducere a posturilor de la baza piramidei organizationale.

Un proces invers se petrece in cazul managerilor companiilor. “In cazul in care vorbim de top management, nu vorbim de plecari voluntare, de cele mai multe ori sunt plecari dorite de actionariat, dupa o perioada in care au urmarit rezultatele financiare ale companiei si nu sunt multumiti de trendul pe care il parcurge firma“, sustine Retegan.

Cele mai mari fluctuatii de personal sunt inregistrate in randul companiilor furnizoare de servicii de outsourcing, si in departamentele de vanzari. De cealalta parte, cu una dintre cele mai mici fluctuatii sunt companiile de IT, spun recruiterii.

Pentru compania furnizoare de servicii de BPO Genpact, rata fluctuatiei de personal s-a domolit in toate departamentele, numai cei cu putina experienta in munca alegand alte companii, declara la mijlocul trimestrului doi Crina Ilie, HR operations & enabling functions pentru Europa.

Cu toate acestea, la un nivel al angajarilor de 20 – 30 de persoane lunar, rata fluctuatiei se mentine ridicata fata de alte sectoare de activitate.

Expand Health, o alta companie furnizoare de servicii de outsourcing in domeniul Farma, a constatat o scadere a mobilitatii personalului de la 30% in 2008 la 10% in primul trimestru al anului curent, media fluctiuatiei situandu-se totusi deasupra nivelului de 3-7% din celelalte sectoare de activitate (3-7%). [Ce amprente lasa criza in industria farma locala]

La nivelul grupului Brinel, companie furnizoare de servicii IT, rata fluctuatiei de personal a variat in 2008 intre 12 si 18%, in functie de linia de business. Marcel Borodi, general manager al companiei a declarat ca aceasta rata a inregistrat o diminuare semnificativa, neputand preciza cu exactitate valoare fluctuatiei in semestrul intai al anului 2009.

“Domeniul IT&C a cunoscut printre cele mai mici rate ale fluctuatie de personal si datorita trendului ascendent al dezvoltarii business-urilor. Partea de retele si soft sunt in continuare cele mai mari consumatoare de resurse umane. Prin urmare, pozitiile de programatori, indiferent de nivelul de experienta, sunt inca intalnite pe toate platformele web de recrutare. “, conchide Toth.







Inapoi la articol

Setari Cookie-uri