1 / 4

Pachetele extra-salariale intra la apa

Cea mai drastica scadere a nivelului de beneficii extra-salariale a avut loc in primele luni ale anului in curs, cand companiile treceau pe planul de restrangere a cheltuielilor. O parte din angajati au fost atunci disponibilizati. Pentru cei ramasi, disparitia bonusurilor a venit ca o masura implicita.

In prima parte a anului trecut beneficiile extra-salariale erau in voga si nici un candidat nu ar fi acceptat o negociere salariala fara a stabili clar daca primeste bonusi de masa, tichete cadou sau macar o asigurare medicala. Cu o crestere exploziva, planul de pensii private, tichetele de masa, bonusurile flexibile si abonamentele de intretinere corporala ocupau topul celor mai des acordate bonificatii.

Peste 70% din angajatii din Bucuresti si peste 65% din cei din marile orase aveau parte in 2008 de beneficii extra-salariale din partea angajatorilor, cum ar fi prime de Sarbatori, de concediu sau al 13-lea salariu, conform unui studiu efecuat de Mednet Marketing Research Center si publicatia media Xprimm.

In pofida avantajelor salariale de care dispun, angajatii ar prefera acordarea de pensii private sau de asigurari medicale. La polul opus, asigurarile de viata si accidente si cadourile pentru zile speciale alunecau pe o panta descendenta, cu toate ca un sfert dintre angajatii din Bucuresti si mai mult de o cincime dintre cei din marile orase din tara isi doreau o asigurare privata de sanatate printre beneficiile oferite de angajator, potrivit aceluiasi studiu.

Acum insa, salariatii se pot considera norocosi daca inca primesc tichete cadou sau tichete de masa. Bonusurile de performanta acordate de obicei la sfarsit de an au fost regandite valoric. "Criza s-a manifestat in special asupra nivelului sau existentei bonusului de sfarsit de an 2008 platit in decembrie sau ianuarie.
Desi nu a fost eliminat integral, in multe companii cost reduction program a inclus si analiza mult mai atenta a sumelor acordate”, sustine Loredana Ladunca, manager partner al companiei de recrutare LCL Financial Recruitment.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri