3 / 5

Greg Konieczny - Examenul final in Polonia

Greg Konieczny, vicepresedinte executiv la Franklin Templeton Emrging Markets si managerul Fondului Proprietatea, isi aminteste ca examenul de final de liceu a constat intr-o proba la limba poloneza, a doua la matematica si a treia la o limba moderna.

Proba la limba materna solicita scrierea unui eseu pe un anumit subiect, fiind urmat de alte teste pe diverse abilitati de limba si comunicare. „Intre timp, s-a schimbat, a devenit mai usor, iar acum se dau doar texte foarte scurte si alte probe”, a explicat Konieczny.

Examenul la matematica este destul de dificil. De exemplu, anul acesta in Polonia au picat 25% dintre elevi la bacalaureat, majoritatea din cauza testului de matematica.

„Cred ca examenul acesta de final de liceu este destul de usor in Polona, dar cu toate acestea, multi l-au picat”, sustine Konieczny.

Elevii polonezi au doar trei materii obligatorii la bacalaureat: limba materna, matematica si o limba moderna. Pentru a trece, un elev trebuie sa obtina cel putin 30% din punctajul total al fiecarui subiect.

In opinia lui Konieczny, rezultatele de la Bacalaureat 2011, din Romania, sunt socante, dar au legatura cu dificultatea testelor, si nu reflecta neaparat nivelul societatii romanesti.

„Noi am angajat multi tineri romani, proaspeti absolventi, si suntem foarte multumiti de gradul de cultura si al educatiei. Cred ca acesta este un punct forte al romanilor. Deci, nu cred ca nivelul educational s-a schimbat radical de la un an la altul, ci inteleg doar ca inainte se putea copia mai usor”, explica managerul FP.

In opinia sa, gradul de dificultate al testelor a fost prea ridicat si elevii nu au fost suficient de bine pregatiti pentru acest nivel.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri