2 / 9

Robert Maxim, Ensight: Este mai usor sa «faci ce vrei» intr-o companie romaneasca

In orice analiza socio-politica a democratiei, opiniile sunt impartite, aceasta abordare existand si in analiza Wall-Street privind democratia in mediul de business autohton, prin consultarea managerilor de multinationale, directori de firme romanesti si consultanti in management.

Robert Maxim (foto), Managing Partner Ensight Management Consulting, crede ca orice companie, indiferent de talie sau acoperire geografica, poate functiona optim doar pe baza unui set de reguli, principii si "legi" interne pre-definite. “Intrucat acestea nu sunt puse in discutie decat in situatii cu totul exceptionale, rezulta ca ideea de democratie completa este greu aplicabila intr-un context organizational, fie ca vorbim de sectorul public, de cel privat sau de non-gurvernamental. Orice organizatie este o prin definitie o democratie incompleta”, afirma Robert Maxim.

Chiar daca sunt o democratie incompleta, care este nivelul de democratizare a firmelor din Romania, comparativ cu alte companii din strainatate, in opinia unui lider din piata de consultanta in management?

Robert Maxim opineaza ca, la nivel de organizatie, companiile romanesti sunt mai "democratice" pentru ca sunt mai putin standardizate, iar regulile raman in mare parte nescrise si, implicit, foarte interpretabile.

“Este mai usor sa «faci ce vrei» intr-o companie romaneasca. Acesta este insa cel mai adesea un fals avantaj sau o oportunitate gresit exploatata”, spune Maxim, care adauga ca, in companiile multinationale, gradele de libertate ale individului sunt mai limitate, insa de cele mai multe ori mecanismele organizationale sunt astfel setate, incat o «cantitate» mai mica de libertate poate produce rezultate cu impact mult mai mare.

Analizand argumentele politologilor care spun ca pe glob democratia este in recesiune, Robert Maxim considera ca recesiunea democratiei coreleaza destul de puternic cu perioadele de declin economic. “In acest sens, da, am putea spune ca si mediul de afaceri international tinde sa devina mai putin democratic pe masura ce problemele globale impun masuri «centralizate» de redresaj si reechilibrare”, enunta Maxim.

Concluzia generala a lui Robert Maxim este ca asistam la un declin al autoritarismului la nivel managerial in mediul de afaceri romanesc, acest lucru datorandu-se in mare masura importului, direct sau prin imitatie, de modele manageriale din afara.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri