8 / 9

Declin sau ascensiune a manager-autoritarismului in companiile din Romania?

Managerii au un rol crucial in dezvoltarea valului democratic dintr-o companie, iar discutia despre o posibila ascensiunie a manager-autoritarismului in companiile din Romania naste opinii diferite.

“Nu cred ca putem vorbi despre asa ceva, chiar dimpotriva. Ce e clar insa e ca plecam de la niveluri mari de autoritarism, dar fenomenul e in scadere, nu in crestere. Ce e in crestere e puterea angajatilor de a se opune exceselor autoritare si de a cere respect si medii de lucru in care sa se poata exprima”, afirma Adrian Stanciu.

Acesta constata ca, desi climatul e din ce in ce mai bun, el e din ce in ce mai criticat, pentru ca asteptarile oamenilor se schimba mai repede decat realitatea, insa, un lucru bun pentru ca produce schimbare.

Totusi, Adrian Stanciu spune ca intalneste dintotdeauna si aude zilnic exemple de autoritarism in cadrul firmelor din Romania, insa mai important este cat de des auzim de culturi si comportamente constructive, integrative, care maximizeaza performanta. “Si auzim din ce in ce mai des”, continua seful Human Synergisics Romania.

Nici Cristian Ionescu, seful Coface Romania, nu crede ca putem vorbi de o ascensiune a manager-autoritarismului in ultima perioada. “Autoritarismul in firmele romanesti este la fel de ridicat ca intotdeauna. El a existat si va exista mereu si se manifesta cu preponderenta in companiile de familie si cele de tip antreprenorial”, explica Ionescu.

Totusi, nici pentru Cristian Ionescu nu exista zi in care sa nu auda asemenea exemple. “De multe ori si mie mi se intampla sa fiu tentat sa impun o decizie fara sa consult toate partile implicate. Democratia este obositoare, consumatoare de energie si timp. Exercitiul democratic necesita multa disciplina si credinta ca este singura alternativa care asigura un succes durabil pe termen lung”, nuanteaza Ionescu.

La fel, Shah Rouf crede ca prezenta unor procese pe baza carora se iau deciziile reduc ideea autoritarism cand vorbim despre un manager si astfel ne asiguram ca rolurile si responsabilitatile sunt clare si transparente, sunt monitorizate si raportate. “Cu toate acestea, in deciziile de zi cu zi pe care un manager trebuie sa le ia in mediul sau de lucru nu putem sa vorbim despre un proces democratic”, adauga CEO-ul Aviva Romania.

Silviu Enache considera ca multe dintre companiile nationale din regiune, deci si din Romania, din punct de vedere al organizarii, se situeaza la nivelul unui despotism feudal, cu efectele neplacute: nepotisme, vasalitati sau intrigi. “De regula, acestea sunt afaceri care au crescut o data cu piata, dat fiind ca sectorul respectiv a fost «pe crestere», dar sunt convins ca o criza serioasa pe industria respectiva va genera o crestere riguroasa a competitivitatii, care va cerne companiile bune de cele mai putin bune”, spune Enache, care are o estimare pentru viitor: cei care vor reactiona – inclusiv organizational - pentru a diminua posibilele pagube vor avea sanse sa reziste competitivitatii, ceilalti vor intra in recesiune si probabil vor disparea de pe piata.

Robert Maxim crede ca asistam la un declin al autoritarismului la nivel managerial in mediul de afaceri romanesc, iar acest lucru se datoreaza in mare masura importului, direct sau prin imitatie, de modele manageriale din afara.

In orice afacere exista o serie de nivele de decizie si fiecare individ are acces in mod diferentiat la ele, in functie de competente, experienta si grad de implicare (investitie financiara) in afacere. “Este perfect normal sa fie astfel. Democratia este un model foarte potrivit in generarea unor ipoteze si solutii creative, dar destul de impropriu luarii unor decizii strategice. Imaginati-va cum ar fi sa ne bazam decizia de lansare a unui nou produs pe votul celui care il impacheteaza sau ii lipeste eticheta. Intr-o organizatie, democratia depinde foarte mult de subiectul discutiei”, incheie seful Ensight Management Consulting.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri