2 / 8

Trimestrul I, cel mai dificil din 2009?

Potrivit DealWatch, numarul tranzactiilor de anul trecut, incheiate sau anuntate, s-a cifrat la 265, cu doar doua mai mult comparativ cu 2007, valoarea acestora avansand cu 17,68%, la 6,81 miliarde de euro.

Romania s-a mentinut astfel pe pozitia a saptea in topul companiei privind atractivitatea pietelor din tarile emergente in 2008. Primele pozitii au fost ocupate de China (1.393 tranzactii), Rusia (1.333), Brazilia (609) si India (540), urmate de Ucraina (524) si Polonia (432).

Din cele 46 de tranzactii anuntate de DealWatch pentru primul trimestru din 2009, foarte putine au fost cu active neperformate, spun bancherii de investitii.

“Nu cunosc toata lista de tranzactii, dar as fi foarte surprins daca exista printre ele tranzactii "speculative" sau cu active in dificultate.

Majoritatea tranzactiilor au fost in mod cert incepute in a doua parte a anului trecut - a trecut de mult vremea deal-urilor rapide”, a declarat, pentru Wall-Street, Doru Lionachescu, partener principal al casei de investitii Capital Partners.

Lionachescu, unul dintre cei mai renumiti bancheri de investitii din Romania, constata cum, la fel ca si alte piete aferente sectorului financiar, piata de M&A practice s-a evaporat in Romania in primul trimestru al anului - o contractie mult mai drastica decit se astepta in toamna. “Asta nu inseamna ca nu se lucreaza la tranzactii; dimpotriva, cel putin noi avem destul de lucru. Dificultatea intervine la finalizare - traim o perioada cand cumparatorii amana inchiderea unei tranzactii, mai ales din considerente macroeconomice legate de Romania. Sper, si am ceva semnale in aces sens, ca trimestrul I a fost cel mai dificil din acest an si ca restrangerea pietei la sfarsitul anului va fi semnificativ mai mica”, enunta Lionachescu, pe un ton optimist.

In opinia sa, in perioada decembrie 2008-februarie 2009, piata a fost complet inerta, finalizindu-se exclusiv tranzactii aflate probabil in faza platii pretului sau a conditiilor precedente. “Din martie si, mai ales, dupa anuntarea acordului cu FMI, este evidenta o dezghetarea a tranzactiilor, ceea ce ma face relativ optimist pentru restul anului”, spune Doru Lionachescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri