3 / 4

O casa "verde"

Majoritatea instalatiilor folosite pentru generarea de energie eoliana sunt calculate la o viteza a vantului de 10-12 metri pe secunda. In orice caz, o turbina eoliana de uz casnic este rentabila daca viteza vantului in acel amplasament este de peste 5 metri pe secunda. Un studiu “de vant” dureaza cel putin un an, dar rezultatele pot fi destul de diferite de la o luna la alta. “In cazul in care viteza vantului nu e cu certitudine peste aceasta valoare minima, este recomandabil ca in acel loc sa fie instalat si un pilon de masura, care sa dea date certe privind potentialul eolian din acea zona, dupa o durata de 3 luni – 1 an”, explica Radu Matei, proprietarul firmei de profil Meir Consulting.

Investitia intr-o astfel de instalatie este cu atat justificabila cu cat aceasta alimenteaza o casa locuita in permanenta si nu una de vacanta. Astfel, daca luam in considerare un consum mediu zilnic de 15 kWh, respectiv de 5.400 de kWh pe an, iar gospodaria este legata la reteaua electrica, atunci cu o viteza a vantului medie anuala de 5 s/m o turbina de 5 kW poate genera 6.000 de kWh pe an. In acest caz, pentru echipamentele comercializate de Meir Consulting, o turbina eoliana poate costa intre 12.000 si 25.000 de euro plus TVA, in functie de model, de inaltimea pilonului, de fiabilitate dar si de tipul sistemului – independent sau legat la retea.

“Daca vedem aceste sistem ca pe o investitie, atunci vom avea un pret egal cu cel al unei masini. Autoturismul isi pierde valoarea in 5-7 ani, pe cand turbina va genera energie in urmatorii 25-30 de ani”, argumenteaza Matei, care apreciaza amortizarea investitiei in 5-10 ani pentru o perioada anuala de functionare de 40% din timp.

Firma pe care o conduce Radu Matei a dezvoltat si o oferta complet “verde”, folosind o serie de instalatii pentru generarea de electricitate si pentru incalzire. Astfel, se porneste de la producerea de energie prin microhidrocentrale, care au cel mai mic cost/kW putere instalata, apoi se foloseste vantul in instalatii eoliene, iar pentru incalzirea apei – panourile fotovoltaice. Pentru incalzire, o solutie ar fi transferul de caldura in infrarosu, care asigura in comparatie cu sistemele conventionale un cost de investitie mai mic cu pana la 40% si cu 65% fata de combustibilii clasici. In ceea ce priveste apa calda, ar putea fi folosite panouri solare cu tuburi cu gaz, acoperindu-se astfel necesarul din perioada martie-noiembrie si aproximativ pana la 40% in restul anului, completarea fiind facuta cu un boiler electric. Iluminatul va fi si el economisit prin becurile cu LED, care au un consum cu 90% mai redus fata de cele clasice.

Matei spune ca ordinea preferintelor clientilor este data de investitia minima cu efect maxim: panouri cu infrarosu, panouri solari cu tuburi cu gaz (pentru apa calda), apoi iluminatul cu lampi solare si LED. “La capitolul producere de energie, turbinele eoliene si sistemele fotovoltaice sau hibride (eoliene si solare – n. red.) sunt cele care rezolva cel mai adesea cererile clientilor”, spune seful Meir Consulting. Dintre turbinele eoliene, cea mai bine cotata este cea de 1 kW, 4 kW, 5 kW si 10 kW. Costurile totale pentru o casa "verde" ajung astfel la ordinul zecilor de mii de euro.

Ca majoritatea jucatorilor de pe piata, si Meir Consulting a luat nastere recent – in 2009. Desi Radu Matei spune ca inca nu poate vorbi despre o cifra de afaceri spectaculoasa pentru anul trecut, dar ca pentru 2010 asteptarile urmeaza o linie ascendenta, ca dovada “cresterea substantiala a volumului de contracte realizate pana acum”. Meir Consulting este o afacere de familie si a avut un capital de pornire de 50.000 de euro.

Sursa foto: http://www.solare-eoliene.ro/

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri