Daca esti gurmand, toamna este cea mai buna perioada din an in care sa incerci experiente gastronomice noi. O vacanta in Europa iti poate satisface toate dorintele, cu atat mai mult cu cat poti combina experientele culinare cu degustarile de vin. Iata cateva orase europene, aproape de casa, renumite in industria gastronomica, in care sa mergi toamna asta.

Turismul culinar nu este doar pentru cei care iubesc mancarea, ci si pentru cei care vor sa aiba parte de o experienta totala atunci cand viziteaza o anumita destinatie. Iar in ultimii ani, turismul gastronomic a inceput sa se dezvolte datorita turistilor care incep sa pretuiasca si acest gen de experiente. In Europa, turismul gastronomic nu mai este demult doar o nisa accesata de catre cunoscatori, ci a devenit un adevarat brand de tara.

Italia si Franta sunt cele mai populare destinatii pentru cei care fac turism gastronomic. In Italia, numarul turistilor care merg acolo pentru bucataria traditionala si degustari de vin s-a dublat in 2018 fata de 2017, iar in Franta, o treime dintre turistii care viziteaza aceasta tara o fac, in special, pentru cultura gastronomica.

Consultantii in turism au facut o lista cu cele mai bune destinatii de vacanta pentru experiente culinare autentice, in care sa mergi toamna.

Marea Britanie

Regiunea de sud-vest din Marea Britanie este cunoscuta pentru tururile gastronomice. Turistii care ajung acolo sunt interesati nu doar de obiectivele turistice, ci vor sa exploreze locuri si experiente noi. Devon, Dorset si Somerset sunt regiuni in care turistii se pot caza la pensiunile sau fermele localnicilor, unde se organizeaza cursuri de gatit si cine festive pregatite cu ingrediente locale, scrie forbes.com. De asemenea, pentru iubitorii de vin, podgoriile din zona organizeaza tururi si degustari de vin.

Franta, Bordeaux

Bordeaux este un oras din sud-vestul Frantei, cunoscut pentru vinurile Bordeaux si pentru podgoriile bordeaulese. In 2017, Bordeaux a fost desemnat destinatia gastronomica numarul unu din Franta, reusind sa depaseasca Parisul.

Foto: Shutterstock.com

"Regiunea atrage cei mai multi bucatari cu stele Michelin, printre care cei mai cunoscuti sunt Gordon Ramsay si Pierre Gagnaire, iar restaurantele lor sunt usor de gasit. Bucatarii din noua generatie vor sa fie mai aproape de natura, de valorile traditionale, motiv pentru care parasesc Parisul si se muta in Bordeaux, unde isi deschid noi concepte de restaurante, "farm-to-table". Acolo, meniurile sunt limitate, departe de ce ofera restaurantele mari. Bucatarii gatesc in functie de legumele proaspete pe care le gasesc dimineata in piata", a declarat Foy Renfro, CEO Journe To & Fro Travel.

Franta, Proventa

Proventa este o regiune din sud-estul Frantei, situata intre Marea Mediterana, Valea Ronului si Italia, potrivit wikipedia.org. Cele mai importante orase din regiune sunt Marsilia, Nisa, Toulon, Aix-en-Provence, Avignon, Arles si Orange.

Bucataria provensala este renumita pentru mancarurile condimentate cu diferite condimente locale, mai cunoscute fiind: bouillabaisse, o supa de peste, care se mananca cu crutoane de paine cu usturoi si cu un sos numit rouille sau aioli, merluciu cu legume fierte si sos de ulei de masline si usturoi.

Clina mediteraneana si aerul uscat dau vinurilor provensale o aroma speciala. Dintre vinurile rose, cele mai cunoscute sunt Cotes-de-Provence, Bouches-du-Rhone, Cotes-du-Rhone, Cotes-du-Luberon si Cotes-du-Ventoux. Vinurile rosii cele mai renumite sunt Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Bandol si Palette.

"Avignon are o lista selecta de restaurante cu stele Michelin. In plus, orasul se afla in apropierea regiunii viticole Chateauneuf du Pape, ceea ce nu poate decat sa ii confere un mare avantaj. In Avignon se gasesc cateva hoteluri boutique, iar majoritatea dintre ele organizeaza workshop-uri de gatit pentru turisti", a declarat Peter Rubin, co-proprietarul About Going Places.

Spania, Tara Bascilor

Tara Bascilor (o comunitate autonoma din Spania) este o alta regiune culinara care nu trebuie ratata, renumita pentru cultura gastronomica si restaurantele cu stele Michelin.

Foto: Shutterstock.com

Pe langa mancare, in Tara Bascilor se produc vinuri exceptionale, motiv pentru care specialistii in turism recomanda San Sebastian ca destinatie pentru iubitorii de vin.

"In centrul vechi din San Sebastian turistii pot manca cel mai bun tapas si pot incerca preparate speciale din bucataria gourmet. Iar in Getaria, un sat de pescari, se mananca unele dintre cele mai bune fructe de mare", a mai spus Foy Renfro.

Italia, Langhe (Piedmont)

Langhe este o zona deluroasa din provincia Cuneo, Piedmont (nordul Italiei), renumita pentru vinurile, branzeturile si trufele sale, in special trufele albe din Alba.

Toamna este cea mai buna perioada din an ca sa vizitati zona Langhe. In octombrie si noiembrie, temperaturile incep sa scada, insa vremea este potrivita pentru plimbari lungi pe dealurile ruginii.

Turistii care ajung in Piedmont pot planifica excursii de o zi in Barolo, Barbaresco, Nizza Monferrato si Barbera, locuri in care pot lua contact cu atmosfera locala, autentica.

Alba este o comuna din provincia Cuneo, considerata patria trufelor. In fiecare an, in lunile octombrie si noiembrie se organizeaza cea mai mare piata de trufe albe, un eveniment care atrage nu doar cunoscatorii din zona, dar si bucatari si turisti, deopotriva.

Foto: Shutterstock.com

Portugalia, Valea Duoro

Valea Duoro este o regiune din nordul Portugaliei, o zona cu piesaje frumoase, care toamna devine un adevarat spectacol de culori si mirosuri. In zona se afla cateva podgorii, unde se organizeaza tururi si degustari de vin pentru turisti.

"Bucatari din toata Europa vin in Valea Duoro pentru bucataria deosebita, dar si pentru experienta unei degustari de vinuri. Iar peisajele sunt absolut spectaculoase", a declarat Peter Rubin.

Lamego se afla in centrul Vaii Duoro si este una dintre destinatiile culinare cele mai populare din Portugalia. "In Lamego se afla podgorii imense, unde se organizeaza evenimente culinare si tururi pentru vizitatori. Foarte aproape de Lamego, la 20 de minute de mers cu masina, se afla orasele Armamar si Peso da Regua, doua destinatii pentru turistii care vor sa incerce preparate din bucataria moderna, dar si sa se bucure de peisaje uimitoare", a adaugat Peter Rubin.

Citeste si: TOP 10 orase pentru experiente culinare: recomandari TripAdvisor

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri