2 / 4

Cat costa, cat timp dureaza demersurile si care sunt riscurile?

Destinatii preferate pentru cei cu bugete mai restranse sunt asa-numitele paradisuri fiscale, unde taxele si impozitele sunt zero, iar costurile infiintarii companiei pot fi minime, de putin peste o mie de euro. La polul opus se afla Elvetia, unde platesti de zece ori mai mult.

„Preturile difera in functie de jurisdictie: pornesc de la 1.200 de euro, ca in cazul Seychelles, si ajung pana la 10.000 de euro in Elvetia”, spune Florin Manescu, director general al firmei de consultanta Dema Partners. Luand exemplul Ciprului, 1.600 de euro sunt necesari pentru actele de inregistrare a firmei, la care se adauga cate 300 de euro pe an pentru cheltuielile cu biroul cipriot, cu secretara, cu serviciile de nominalizare actionar si cu directorul.

Costurile se majoreaza odata cu serviciile optionale precum cont bancar si e-banking de 450 de euro, inregistrare sau depunere taxei pe valoare adaugata - 300 de euro, birou virtual - 800 de euro, inregistrare sau depunere de impozite - 300 de euro.

Manescu spune ca, in general, economia facuta prin transferul profitului generat in Romania catre tara unde este inregistrata compania offshore se justifica in cazul unei cifre de afaceri de peste 100.000 de euro pe an, dar ca se poate merge si mai jos daca vorbim despre afaceri pe Internet, de consultanta, de real estate sau de prestari servicii.

„Cheltuielile anuale de administrare a business-ului ajung la 4.000-6.000 de euro. In conditiile in care viata unei astfel de companii este de regula intre cinci si zece ani, daca nu mai mult, trebuie ca economia realizata prin aceasta optimizare fiscala sa justifice astfel de costuri care se intind permanent”, atrage atentia un antreprenor din industria constructiilor care detine un offshore in Cipru.



Cat timp dureaza infiintarea?

Un investitor poate deveni proprietarul unei companii offshore inregistrate in Seychelles in numai 48 de ore, urmand ca intr-o saptamana sa primeasca toate actele firmei, prin colet, acasa. In Olanda, intregul proces dureaza intre patru si sase saptamani, iar in Cipru - nu mai mult de trei saptamani.

Care sunt riscurile?

Ideea de companie offshore este si astazi intampinata cu reticenta de oamenii de afaceri din cauza proastei faime a paradisurilor fiscale, pe fondul unei precare informari a publicului larg cu privire la legislatiile offshore.

„Nimic mai fals si mai gresit decat o concluzie pripita si superficiala despre presupusul climat infractional generat de sistemele fiscale offshore. In realitate, libertatea comertului inseamna in mod obligatoriu si libertatea alegerii, in mod legal si transparent, a locului unde respectivul doreste sa fie taxat”, argumenteaza
Pacuraru.

Florin Manescu considera ca investitorii trebuie sa acorde o atentie deosebita legislatiei fiscale romanesti, dar si a celei din tara aleasa ca destinatie pentru offshore. „Este foarte important ca atunci cand iti infiintezi un offshore sa ai un consultant in tara respectiva care sa te indrume. Cand apelezi la firme necunoscute gasite pe Internet, ajungi sa faci greseli si sa fii impozitat sau chiar sa comiti ilegalitati fara sa stii”, subliniaza consultantul.

Alexander Milcev spune ca un offshore nu inseamna sati muti banii si profiturile in alta tara. „In cazul serviciilor din strainatate, de exemplu, serviciile trebuie sa fie reale si justificate, altfel costurile aferente nu sunt deductibile si platesti acelasi impozit de parca nu ai avea offshore”, explica oficialul Ernst & Young.

Popularitatea ideii de offshore se datoreaza, in mare parte, dezavantajelor mici in comparatie cu plusurile. Milcev povesteste ca din reactiile investitorilor a observat ca este mai mult o chestiune psihologica: „ma extind in alta tara, cum fac sa controlez afacerea?”. Apoi, o alta problema tine de incredere; oamenii de afaceri depind de specialistii de acolo, de la contabili-finantisti pana la avocati. In rest, o cercetare in prealabil a partenerului de afaceri impreuna cu un contract bine pus la punct si riguros studiat raman reguli de aur si in cazul infiintarii unei firme offshore.

Citeste in slide-ul urmator: Cum desfiintez offshore-ul?




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri