2 / 5

Cum trebuie sa arate un proiect de vant pentru a fi bancabil?

Pentru proiectele care depasesc 30 de milioane de euro, “solutia” inseamna creditul luat de la o banca internationala, in conditiile in care institutiile financiare comerciale din Romania au fost, pana acum, destul de reticente in privinta investitiilor in sectorul eolian. Asta si pentru ca domeniul in sine este relativ nou. La sfarsitul lui 2009, in Romania erau instalati doar 14 MW eolieni, iar 2010 s-a incheiat cu circa 460 MW (200 de turbine eoliene instalate), capacitate suficienta pentru a furniza energie unui numar de 400.000 de gospodarii.

“Daca pentru proiectele lor nu au equity (capital – n. red.) suficient ca sa obtina finantare, noi gasim o solutie de tip mezanin (imprumut de tip mezanin – n. red.) care sa completeze equity-ul, astfel incat proiectul sa devina bancabil”, spune Ghelasi. Daca nu se poate aplica solutia de tip mezanin, atunci formula finala este gasirea de equity investors si chiar iesirea totala din business.

Capital Partners este interesata de proiecte mari in domeniu, cu valori ale investitiilor de 50-100 de milioane de euro, pentru care solutiile sunt bancile internationale. “Perioada de aprobare pentru un proiect de o anvergura mai mare cu finantare internationala este cu mult mai mica decat daca am merge cu un proiect mai restrans pe piata locala”, spune directorul departamentului de energie, care explica si ce conditii trebuie sa indeplineasca "proiectul de vant” pentru a primit OK-ul institutiei creditoare.

Este vorba, in primul rand, despre calitatea clientului, adica o foarte buna reputatie, apoi despre fezabilitatea, adica bancabilitatea proiectului, iar in cazul productiei de energie foarte important este si contractul de preluare (off-taker-ul), cel care preia energia. “Trebuie sa fie un client cu o anumita bonitate, cu care sa se incheie un contract pe termen lung, astfel incat sa fie acoperita perioada de rambursare a creditului”, potrivit lui Robert Ghelasi.

Cat despre proiect in sine, banca se uita prima data la locul de implementare (Dobrogea este destinatia cea mai buna pentru investitiile in vant), distanta pana la statia electrica, accesibilitatea drumurilor (este de preferat un teren plat, fara denivelari), viteza si distributia vantului, numarul net de ore de functionare pe an, securizarea terenului (procedura de obtinere a autorizatiilor necesare) si stadiul in care se afla procesul de obtinere a autorizatiilor necesare pentru a fi pusa in functiune ferma.

“Din discutiile cu finantatorii, in momentul de fata, ca un proiect de vant sa fie bancabil, trebuie sa aiba un bun flux al lichiditatilor, iar pentru o perioada 8-10 ani este fezabil numai la un equity de 30-35%. Bancile solicita proiecte care trec si cu un certificat verde, si cu doua”, mai spune directorul de la Capital Partners.

Ghelasi sustine ca avantajate sunt companiile mari de utilitati care isi dezvolta propriile proiecte in sectorul energiei regenerabile si care pot oferi garantii ca vor prelua productia de energie. Un mic producator nu are aceasta capacitate de negociere. “Preluarea energiei de catre compania-client este cea mai buna formula pentru banca, de aceea sunt preferate companiile mari, ale statului sau in cadrul carora statul este actionar”, conchide partenerul Capital Partners.

Afla din slide-ul urmator cat costa o ferma de vant.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri