3 / 4

Taierea ratingului Frantei poate rostogoli un bulgare de zapada

Incertitudinile legate de Franta, dar si repercursiunile taierii ratingului SUA, au influnetat si prima de risc a Romaniei, credit default swaps-urile (CDS) sarind la peste 300 de puncte de baza joi, in contextul in care in aprilie CDS-urile coborasera la putin peste 200 de puncte.

Potrivit lui Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, avansul primei de risc este “perfect explicabil”, find pus pe seama volatilitatii globale, dar Franta ar putea reprezenta cel mai important factor acum, deoarece pot fi lovite bancile franceze cu expunere in Romania.

Cu toate acestea, economistul considera ca acest trend de crestere ar putea avea viata scurta, oferind exemplul CDS-urilor Frantei si Spaniei, care dupa un avans semnificativ au inregistrat o cadere de 25%, pe fondul calmarii investitorilor.

“Este posibil sa se calmeze pietele si sa vedem o revenire a CDS-urilor (pe scadere – n.r.)”, apreciaza Laurian Lungu.

Totusi, daca primele de risc se vor mentine la cote ridicate in cele din urma acest lucru se va reflecta si in costul creditelor la populatie.

Mai mult, daca zvonurile cu privire la reducerea ratingului Frantei se vor adeveri, efectele asupra Romaniei pot fi comparate cu rostogolirea unui bulgare de zapada, intrucat nu va fi doar un impact direct prin intermediul bancilor franceze cu expunere pe tara noastra, ci si un impact indirect, prin afectarea intregului sistem bancar european.

“Va fi si un efect indirect, pe fondul afectarii altor banci din Europa, care au si ele sucursale in Romania”, a concluzionat Lungu.

De exemplu, in urma temerilor cu privire la situatia financiara a Frantei, CDS-urile care asigura datoriile Societe Generale au urcat cu 55 puncte de baza, ceea ce forteaza banca sa se finanteze la dobanzi mai mari. Aceste costuri suplimentare se vor reflecta mai devreme sau mai tarziu asupra clientilor bancii franceze, potrivit unui blog al The Economist.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri