2 / 17

Shah Rouf: Voiam sa fiu conducator de tren. Voiam sa conduc o locomotive cu abur

Shah Rouf ocupa din 2006 pozitia de CEO al Aviva Asigurari de Viata. Lucreaza in asigurari din 1993, cand a intrat in echipa Commercial Union (numele sub care opera Aviva in acel moment pe piata) in Marea Britanie, pe pozitia de Graduate Management Trainee in asigurari generale.

Seful Aviva spune ca, pana sa ajunga in Romania, ziua de 1 iunie nu era o zi speciala in calendarul familiei Rouf, insa anul acesta va merge impreuna cu copiii in oras pentru a lua pranzul. “A lua pranzul intr-unul dintre restaurantele cochete din Bucuresti intr-o zi de duminica, reprezinta unul dintre acele momente in care toata lumea povesteste ce a facut in saptamana anterioara … cred ca acesta este un mod destul de placut de a petrece Ziua Copilului impreuna cu familie”, spune Shah Rouf.

Prin faptul ca nu sarbatorea Ziua Copilului inainte de a veni in Romania, 1 iunie era o zi speciala pentru mine ca si copil doar prin prisma faptului ca era considerat inceputul verii in Anglia desi nu intotdeauna vremea de afara era de aceasi parere.

Cartea preferata de Shah Rouf in copilarie a fost Ferma Animalelor, scrisa de George Orwell. “Cred ca am citit acesta carte de aproximativ trei ori in diferite momente ale copilariei si de fiecare data am perceput-o intr-un fel diferit – o carte inocenta pentru copii despre animalele dintr-o ferma, un tratat despre prietenie si loialitate, si mai apoi o satira politica”, isi aminteste Rouf.

Crede astazi Shah Rouf ca managerului-copil i-ar fi placut jobul actual? “Cred ca atunci cand eram copil, orice job de birou mi s-ar fi parut foarte plictisitor; voiam sa fiu conducator de tren. Voiam sa conduc o locomotive cu abur, nimic altceva”, spune astazi Rouf.

Tot prin introspectie, Rouf isi spune ca a avut si o initiativa de a cumpara ceva cu un pret si de a-l vinde mai departe, insa nu pentru bani, amintindu-si ca era foarte bun la “schimburi”. “In Marea Britanie la inceputul anilor 70 era o emisiune TV foarte populara – Swap Shop (Magazinul de schimb) care a creat o adevarata cultura in randul copiilor – se schimbau lucrurile de care nu mai aveai nevoie cu lucruri ale altor copii pe care ti le doreai. Cel mai interesanta experienta a mea in acest domeniu a fost cand am schimbat un vechi tricou cu Liverpool care nu-mi venea cu un set de masini de curse – acum bineinteles ca as vrea sa am acel tricou inapoi”, povesteste Shah Rouf.

La aproximativ 14 ani Rouf a inceput sa-si castige banii. “Ca sa fiu sincer, mama m-a impulsionat sa fac acest lucru, pentru ca eu as fi preferat mai degraba sa-mi petrec timpul cu prietenii mei (acum imi dau seama ca acesta era obiectivul parintilor mei). Eu primeam doar jumatate din banii pe care ii castigam, iar mama pastra restul ca economii pentru cazuri de urgenta … aceasta a fost o lectie timpurie pentru mine in privinta pensiilor private”, spune Rouf.

Seful Aviva Romania isi aminteste ca a invatat valoarea banilor de la parintii sai, de la tatal sau in special. “El era cel mai muncitor om pe care l-am cunoscut vreodata; suntem 5 frati si niciunul dintre noi nu a avut niciodata nevoie de nimic de la parinti”, adauga Rouf.

Shah Rouf are doua fiiice. “Din fericire pentru mine cele doua fetite ale mele seamana foarte mult cu mama lor”, spune zambitor britanicul.

Tabitha, care are 4 ani, a identificat un job de nisa - vrea sa fie star pop; de asemenea salveaza animalele in sufeinta.

Tatum, care are 10 ani, vrea sa devina scriitoare. A inceput deja sa scrie proza de foarte buna calitate si cred ca are mari sanse sa-si indeplineasca visul.

Rouf crede ca si in Romania vor ajunge sa munceasca pentru extra money. O parte dintre aceste locuri de munca care in Statele Unite sau in Marea Britanie sunt joburi pentru copiii care vor sa-si castige singuri banii de buzunar, acum in Romania sunt joburi part-time sau full-time care aduc adultilor un venit decent.

“Societatea in Marea Britanie si Statele Unite este de asemenea in schimbare. Nu toti copiii doresc sa-si castige banii de buzunar din vanzarea ziarelor. Din ce in ce mai mult suntem in situatia de a creste o generatie de copii rasfatati care nu inteleg cu adevarat valoarea banilor. Sper doar ca in Romania nu se va ajunge direct la aceasta faza”, conchide Shah Rouf.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri