10 / 11

Citigroup: - 6% in 2009

Citi si-a revizuit in scadere prognoza privind evolutia economiei Romaniei in acest an, estimand o contractie a PIB cu 6%, fata de 4,3% in ultimul raport, ca urmare a datelor sub asteptari din primul trimestru, arata un raport elaborat dupa dupa publicarea datelor pentru T1.

Potrivit datelor preliminare publicate de Institutul de Statistica, economia Romaniei a scazut in primele trei luni din 2009 cu 6,4% fata de acelasi trimestru din 2008, peste asteptarile analistilor.

Analistul Ilker Domec, de la Citi, considera ca reducerea peste asteptari a produsului intern brut (PIB) are ca efect restrangerea deficitului de cont curent, micsorarea incasarilor la bugetul de stat, precum si stimularea bancii centrale in a diminua dobanzile, ce ar putea avea efecte asupra cursului de schimb.

"La prima vedere, cineva ar putea spune ca prima implicatie ar avea efecte pozitive asupra cursului, iar celelalte doua ar avea impact negativ. Noi credem ca, datorita acordului cu FMI si UE de 20 miliarde euro, leul nu va avea de suferit, cu exceptia situatiei in care apetitul global pentru risc se inrautateste, iar BNR scade in mod drastic dobanda-cheie. De altfel, noi credem ca BNR va fi prudenta in ce priveste diminuarea agresiva daca observa ca taierea dobanzii ar afecta leul", se mai arata in raport.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri