2 / 4

Majorarea TVA va genera scumpiri in lant

Preturile vor exploda de la 1 iulie, dupa ce cota TVA va fi majorata cu 5 puncte procentuale, la 24%. Mai mult, preturile nu se vor majora doar cu 5%, ci vor creste chiar si cu pana la 10% ca urmare a unei cote TVA mai ridicate. De ce? Pentru ca o cota TVA mai ridicata se va aplica atat produsului final, cat si materiilor intermediare ce au fost utilizate la realizarea produselor.

Cresterea cotei TVA la 24% a fost deja agreata de FMI, potrivit ministrului Sebastian Vladescu, si asigura venituri de 3,5 – 4 miliarde de lei la buget pana la sfarsitul acestui an, suma fiind necesara pentru acoperirea deficitului bugetar.

“Deocamdata aceasta suma este necesara si reusim sa ne incadram in deficitul de 6,8% agreat cu FMI”, a adaugat Vladescu.

Decizia CCR de a nu reduce pensiile a generat un deficit de 1,3% din PIB, deficit ce trebuie sa fie acoperit prin veniturile generate de majorarea TVA.

In plus, consumul va scadea si mai mult, evaziunea fiscala va atinge cote si mai ridicate in Romania, iar multe dintre firmele care au reusit sa treaca de primul val al crizei vor intra in faliment din cauza majorarii TVA. Taxa pe Valoarea Adaugata se incadreaza in categoria impozitelor indirect, suportate direct de consumatorul final, si are a doua cea mai mare pondere in cadrul veniturilor incasate de stat din taxe si impozite, pe primul loc clasandu-se veniturile din impozitul pe profit, castiguri si salarii.

In timp ce Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, si alti economisti avertizeaza ca rata inflatiei se poate indrepta spre 10% din cauza scumpirilor ce vor fi generate de majorarea TVA, Mihai Tanasescu (foto), reprezentantul Romaniei la FMI, nu este la fel de ingrijorat.

Mihai Tanasescu sustine ca majorarea TVA nu va avea repercusiuni asupra inflatiei decat in prima luna de aplicare a deciziei, mai exact in luna iulie. “Orice crestere a TVA are un efect asupra inflatiei, insa este un efect care are loc o singura data, in luna I care este aplicata decizia, fara sa existe repercusiuni si in lunile urmatoare”, a explicat reprezentantul Romaniei la FMI. Tanasescu mai sustine ca banca centrala inca are posibilitatea sa mentina tinta de inflatie pentru acest an.

Banca Nationala a fixat pentru acest an o tinta inflatiei de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual. De asemenea, BNR estimeaza ca in 2010 rata anuala a inflatiei se va situa la 3,7%. In luna mai a acestui an, rata anuala a inflatiei se situa la 4,42%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri