3 / 4

Asigurarile de grup, beneficii in plus pentru angajati

"Piata de asigurari de viata din Romania are un potential mare de dezvoltare, proces in care un factor important il reprezinta si angajatorii. In prezent, numai 1% dintre angajatorii cu capital romanesc ofera asigurari de grup angajatilor si 40% dintre companiile multinationale, insa numarul acestora este limitat undeva la 500 de entitati", a declarat Theodor Alexandrescu (foto), director general Alico.

El a explicat ca angajatul poate avea mai multe beneficii din asigurarile de grup decat dintr-o crestere salariala cu pana la 2 puncte procentuale, in conditiile in care banii in plus nu ii permit angajatului sa isi cumpere o asigurare.

Pretul unei asigurari de grup este mai mic si datorita felului cum se face evaluarea riscului pe care grupul respectiv il are, deoarece la o contributie anuala de pana la 350 de euro (1,25% din salariu) gradul de inlocuire a veniturilor poate ajunge pana la 90%, potrivit Alico.

Astfel, desi contributia la o asigurare de grup este similara contributiei la sistemul de asigurari sociale de stat (210 euro - 420 euro anual), valoarea beneficiilor, repartizata pe o anumita perioada, poate ajunge la 3,5 salarii anuale (42 salarii lunare).

La randul sau, compania isi poate stabilii unui buget fix pentru acoperirea unor cheltuieli neprevazute, creste loialitatea angajatului fata de companie si de a-si spori competitivitatea in noi recrutari. De asemenea, potrivit Alico, fluctuatia angajatilor scade cu pana la 12%, reducand costurile de recrutare si training, precum si riscul de a pierde clienti.

Potrivit sefului Alico, companiile cu capital romanesc trebuie insa incurajate fiscal sa cumpere protectie pentru angajati.


Obiective si tendinte pe piata de asigurari de viata


• Desi ponderea primelor brute subscrise in asigurari de viata intermediate de brokeri a scazut in 2010 cu 0.7 pp, pana la 5.3% (88 milioane lei), in viitor este de asteptat ca rolul brokerilor pe acest segment sa creasca in importanta;

• Oferta de asigurari unit-linked va continua sa fie imbogatita cu produse ce ofera garantia capitalului investit;

• Asiguratorii isi vor indrepta atentia catre produsele de de-acumulare;

• Va creste ponderea in total a primelor brute subscrise din asigurari unit-linked cu prima unica;

• Multitudinea de informatii oferite de asiguratori inainte de semnarea contractului de asigurare si pe parcursul derularii acestuia va majora gradul de educatie financiara a clientilor; acestia vor deveni mai analitici la incheierea unei polite;

• Angajatorii vor apela din ce in ce mai mult la pachete de beneficii pentru angajati (asigurari de grup) ca urmare a noilor prevederi fiscale ce stipuleaza deductibilitatea de la plata contributiilor sociale a primelor suportate de acestia in beneficiul salariatilor;

• Potentialul pietei de asigurari de viata este departe de a fi atins; ponderea acestei industrii in PIB este de doar 0,3%;

• Dezvoltarea de noi produse: asigurari de sanatate, asigurari de grup;

• Deductibilitatea – un real sprijin pentru dezvoltarea industriei.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri