2 / 8

Ioana Filipescu: Investment banking-ul m-a ales pe mine, si nu invers

De profesie inginer si absolventa in cadrul ENA (L'Ecole Nationale d'Administration din Paris), probabil cea mai buna scoala de stiinte politice din lume, Ioana Filipescu (foto) este astazi unul dintre cei mai apreciati specialisti in investment banking de pe piata locala.

Acum este Managing Director la Raiffeisen Investment (RIR), divizia de investment banking a grupului financiar austriac Raiffeisen. Inainte de a ocupa aceasta pozitie, Ioana Filipescu a lucrat timp de patru ani la filiala locala a KPMG, firma de audit si consultanta situata in topul "Big Four", al primilor patru jucatori la nivel mondial din industria de audit.

"Ar fi pretentios sa sustin ca am visat si am ales profesia de investment banker. Eu am inceput facultatea inainte de 1989, ceea ce a implicat existenta unor optiuni mult mai limitat. Intr-un fel, investment banking-ul m-a ales pe mine, si nu invers. Am avut norocul sa incep sa lucrez intr-un mediu foarte bun, sa fac un fel de hibrid intre investment si development banking la EBRD, la inceputul carierei mele. Ulterior pasii au fost firesti", ne-a spus Ioana Filipescu, care insista pe faptul ca nu a aspirat sa ajunga presedinte de banca de investitii, fie ea si locala, acesta fiind un vis prea indraznet.

Ioana Filipescu conduce Raiffeisen Investment Romania din 2004. Atunci, Ioana Filipescu vene dupa o perioada de patru ani de colaborare cu KPMG, conducand departamentul de corporate finance a carei arie de activitate se suprapunea oarecum cu domeniul investment-bankingului, in particular, consiliere de M&A.

In acest context, Filipescu s-a hotarat sa treaca la jobul de investment banker, adica sa ofere servicii mai largi si mai complete, in cadrul unei banci de investitii spre deosebire de a face lucruri comparabile in cadrul unei firme de consultanta, un Big Four, unde core-businessul consta mai degraba in servicii de audit.

In prezent, o treime din echipa Raiffeisen Investment Romania la nivel local sunt femei, dar Filipescu admite ca nu a stat la fel de “bine” in toate timpurile.

"Esentiala este complementaritatea membrilor unei echipe. In cadrul intregii banci de investitii (RIAG) proportia femeilor este chiar mai mare, dar in mod frapant, la nivel de sefi de echipe de tara, jumatate suntem femei", spune Ioana Filipescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri