3 / 11

'Traim vremuri istorice despre care se va scrie multi ani in cartile de economie'

In urma cu doua luni, pe 15 septembrie, falimentul-soc al bancii de investitii americane Lehman Brothers a lovit puternic pietele financiare din intreaga lume. Acum, Silviu Enache, managerul KD Capital Management, ne dezvaluie ca in acea zi a stiut ca traieste vremuri istorice.

„ Am avut revelatia faptului ca traiesc vremuri istorice despre care se va scrie multi ani in cartile de economie. Brokerii din ziua de azi vor avea ce sa povesteasca nepotilor”, a declarat acesta, pentru Wall-Street.

Criza, toate evenimentele imprevizibile care s-au intamplat in ultimele luni au dat lectii importante pana si celui mai experimentat investitor sau manager.

Din punct de vedere al reglementarii, Silviu Enache ne-a explicat cele mai importante lucruri pe care le-a invatat din criza. „In primul rand, trebuie sa retinem ca administrarea eficienta a riscurilor are un rol determinant”.

El a mai spus ca birocratia si fiscalitatea excesiva dauneaza, transparenta pietei poate contribui la cresterea lichiditiatii si a stabilitatii, iar instrumentele prea volatile care „promit” castiguri mari ofera surprize neplacute.

Din punct de vedere investitional si al riscului, Enache explica cele mai importante lectii pe care criza le-a dat: „Sa nu iti fie teama sa marchezi pierderi, sa nu uiti ca economia are o ciclicitate si sa gestionezi mult mai atent riscurile in perioade de exuberanta”.

De asemenea, ca investitori, trebuie sa invatam sa gestionam frica si lacomia, sustine managerul KD.

„Ambele sunt la fel de periculoase. In astfel de momente, un investitor trebuie sa-si pastreze calmul si sa priveasca obiectiv evenimentele. Ca manager este o provocare sa coordonez si sa sustin o echipa in momente de stres maxim”, a mai explicat acesta.

Dupa ce criza a facut deja ravagii in mai toate pietele financiare, incep sa apara intrebarile despre anticiparea crizei.

Echipa KD Capital Management a anticipat criza financiara, insa nu la aceasta intensitate si viteza de propagare in toata lumea, ne-a declarat Enache.

„O noua provocare o reprezinta anticiparea repercusiunilor (perioada si amploare) crizei economice mondiale”, sustine acesta.

Managerul este sigur ca aceasta criza se va propaga si in economia romaneasca.

„Efectele se simt deja din cauza reducerii cererii globale. Urmeaza un an extrem de greu pentru economia romaneasca si sunt destul de sceptic ca gestionarea acestei situatii va fi facila. Consider ca sunt necesare masuri fiscale de reducere a birocratiei fiscale si chiar masuri de protectionism a economiei romanesti”, a explicat Silviu Enache.

De asemenea, acesta considera ca faza acuta a crizei mondiale a fost in octombrie 2008.

„In Romania, decisiv va fi trimestrul doi din 2009. Va fi momentul cand vom sti cat de afectati suntem de aceasta criza economica”, a conchis managerul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri