4 / 11

'Avem si pacienti bolnavi, dar nu cred ca avem o epidemie la nivel national'

In ultimele luni, Bogdan Georgescu, presedintele companiei de consultanta imobiliara Colliers International, a invatat ca trebuie sa ii asculte cu mai multa atentie pe oamenii cu experienta si ca intotdeauna este bine sa ai si un plan B pentru a preveni o situatie de criza.

Seful Colliers spune ca suntem inca departe de a avea si in Romania o criza a creditelor subprime, in primul rand pentru ca in tara noastra nu se acorda credite ipotecare persoanelor care nu se califica, iar conditiile de acordare sunt din ce in ce mai dure.

„Pe de alta parte, sunt de parere ca, din pacate, noi , romanii, generam sau accentuam criza singuri, prin zvonuri, stiri alarmiste si superficialitate in intelegerea situatiei economice actuale sau a motivelor reale care genereaza o criza. Sunt convins ca avem si pacienti bolnavi, dar nu cred ca avem o epidemie la nivel national”, ne-a explicat Bogdan Georgescu.

In ceea ce priveste comportamentul jucatorilor din real estate-ul local, Georgescu spune ca lipsa lichiditatilor si a finantarilor a determinat anularea sau amanarea multor proiecte imobiliare. De asemenea, preturile la unele proprietati au inceput sa scada si este probabil sa vedem in continuare scaderi pe anumite piete.

„Cred ca principala schimbare va consta in reducerea investitiilor speculative dar si atentia sporita la calitate. Daca in ultimii ani se vindea aproape orice fel de proiect, indiferent de calitate sau oportunitatea comerciala si oricine credea ca poate fi un dezvoltator sau investitor imobiliar, in viitor va fi mult mai greu sa ai succes daca nu intelegi corect aceasta piata”, a adaugat presedintele Colliers.

Cand a auzit de problemele sistemului financiar american, Georgescu a fost iingrijorat de eventualele efecte pentru economia romaneasca, insa a crezut ca suntem prea mici si prea «locali» pentru a fi afectati de criza internationala.

„Acum a devenit limpede ca vom vom fi atinsi de schimbarile intervenite, dar este inca devreme pentru a trage concluzii, deoarece efectele crizei abia incep sa apara. Probabil ca doar spre sfarsitul anului 2009 vom intelege ce masuri se puteau lua pentru a preveni situatia creata”, ne-a mai declarat seful Colliers.

Despre modul in care poate fi prevazuta o criza financiara, Bogdan Georgescu afirma ca desi teoria economica spune ca exista o ciclicitate, nu pare sa existe si o teorie universal acceptata prin care sa poate fi prevazuta o criza.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri