1 / 5

Cum va evolua creditarea pana la finele anului?

In patru luni, ritmul anual de crestere a creditarii s-a temperat cu aproape 19 puncte procentuale, de la nivelul de 63,4% atins in iunie.

La inceputul lui octombrie a inceput sa fie aplicat noul regulament de creditare a populatie al BNR - Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 -, care a modificat si completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice. Acesta a impus cerinta ca bancile sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare.

“Deocamdata decelerarea creditarii din octombrie este conform asteptarilor, iar pentru sfarsitul anului vedem un declin pana la aproximativ 30% pentru ritmul de crestere anuala”, a declarat, pentru Wall-Street, Rozalia Pal, economist sef in cadrul UniCredit Tiriac Bank Romania

Creditul neguvernamental insuma, la finalul lunii octombrie, 193,06 miliarde lei (52,7 miliarde euro), in scadere cu 0,6% - in termeni nominali - fata de septembrie. In termeni reali, tinand cont de inflatie, creditul neguvernamental s-a comprimat cu 1,6% fata de luna anterioara.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri