1 / 14

Proiecte comerciale care aduc venituri stabile

Chiar daca in 2009 apetitul investitorilor a atins cote minime si multi dintre jucatorii straini care in trecut vizitau Romania o data pe luna, acum au sters tara noastra de pe lista posibilelor destinatii, lucrurile s-ar putea schimba in 2010, este de parere Cristian Ustinescu (foto), directorul departamentului de investitii al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

„Sunt investitori institutionali care cauta proiecte noi, de calitate si cu locatie buna, dar vor sa gaseasca preturi ajustate cu realitatea pietei, ceea ce inseamna mai mici cu cel putin 30% fata de preturile din 2008. In ceea ce priveste randamentul investitiei, sunt investitori care ar fi dispusi sa cumpere la un yield 8,5% produse foarte bune, insa proprietarii acestor proiecte nu sunt dispusi sa vanda la un yield de 8,5%”, explica Ustinescu.

Cele mai bune investitii vor ramane si in 2010, ca si in 2009, proiectele finalizate, care aduc venituri sigure si au chiriasi puternici, cu garantii. Astfel de proiecte pot fi centre comerciale din orasele secundare sau cladiri de birouri din Bucuresti, importante fiind gradul de inchiriere, durata contractelor si, mai ales, calitatea chiriasilor.

Astfel, daca in anii trecuti, o cladire de birouri in zona Piata Victoriei putea fi cea mai buna investitie, specialistul DTZ Echinox afirma ca, in 2010, un astfel de proiect, fara un grad inalt de inchiriere sau fara chiriasi puternici, se poate dovedi o investitie esuata. Rationamentul este valabil si pentru centrele comerciale care nu au suficienti chiriasi sau al caror concept lasa de dorit.

„Sunt centre comerciale pe care nu le-ar cumpara nimeni nici macar pentru un euro, pentru ca nu au fost gandite corect, au acces dificil sau o multime de spatii goale. Din acest punct de vedere, cred ca orice proprietar trebuie sa se implice mai mult in relatia cu chiriasii sai si asta nu sta doar in reducerea chiriilor”, a adaugat Cristian Ustinescu.

Un segment care ar putea atrage atentia investitorilor, chiar daca mai putin decat in ultimii ani, este reprezentat de pachetele de apartamente. Investitorii interesati de domeniul rezidential cauta insa blocuri cu structuri neterminate, pe care le-ar putea prelua in intregime la nivelul pretului de constructie, respectiv 300-400 euro/mp.

„Pana acum, astfel de oportunitati nu s-au gasit pe piata rezidentiala locala, dar cred ca in 2010 vom asista si la acest tip de tranzactii”, a incheiat consultantul DTZ Echinox.

La realizarea acestui articol au contribuit Sorina Negrila, Diana Cioltei, Raluca Stefan, Ana Sabiescu, Paula Alexandrescu si Lucia Maxim.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri