4 / 5

“Nu as miza pe o crestere puternica a pietei nici in 2011”

Breer a mai explicat ca deja toate companiile au revizuit in scadere nivelul subscrierilor pentru 2010. “In actualul context si momentul de break-even (momentul in care veniturile sunt egale cu cheltuielile n.r.) s-a indepartat foarte mult si ar fi fost frumos sa putem respecta planul initial”, specifica Breer.

In ceea ce priveste cresterea companiei pe care o conduce in 2010, Breer a marturisit ca asteapta o dublare sau o triplare a nivelului primelor brute subscrise comparativ cu 2009, cand acestea au insumat 1,14 milioane de lei. In primul trimestru din 2010 compania a inregistrat un nivel al primelor brute subscrise de 40.000 de lei, in timp ce indemnizatiile platite s-au ridicat la nivelul de 50.000 de lei.

“Vom face toate eforturile posibile sa dublam sau sa triplam nivelul subscrierilor de anul trecut, dar nu voi fi dezamagit daca nu-l vom tripla, mai ales ca acum nu vorbim de revenire pe cresteri a pietei in ansamblu, de fapt situatia pe piata se inrautateste la aceasta data. Toata lumea spera la o crestere puternica in 2011, dar nu as miza foarte mult nici pe asta”, a mai declarat presedintele Signal Iduna Romania.

El a adaugat ca sunt asteptate rezultate mai bune in a doua jumatate a anului 2010, ca urmare a eficientizarii proceselor interne si lansarii de noi produse.

“Vrem sa aducem pe piata si alte produse noi, de aceea vom aduce 2-3 produse de sanatate si 2-3 asigurari de viata clasice, insa in a doua parte a anului. Sunt oameni diferiti cu apetit diferit la risc, de aceea vom oferi ambele feluri de produse atat produse de asigurare de viata clasice, cat si unit-linked (asigurari de viata cu componenta investitionala n.red).

Pe langa asigurarile de sanatate, compania are si un portofoliu de asigurari de viata si accidente, produse complementare celor de viata. “De aceea suntem deschisi catre linia de afaceri care creste mai repede. Daca ne uitam la rezultatele de piata publicate, vedem ca asigurarile de viata traditionale au o dezvoltare pozitiva, astfel ca ramanem flexibili fara a ne abate de la strategia noastra pe termen lung, in care credem ca segmentul asigurarilor de sanatate va cunoaste o dezvoltare importanta”, spune Breer.

La nivel de piata, vanzarile nu pot creste pentru ca pe segmentul corporate dezvoltarea este foarte lenta in ceea ce priveste asigurarile de sanatate, iar veniturile oamenilor s-au diminuat dramatic. “Multe companii au taiat beneficiile salariale ale angajatilor, iar asigurarile de sanatate au fost mereu preferate in randul beneficiilor salariale, dar acum companiile nu si le mai permit. Vedem acest lucru la majoritatea companiilor care au trebuit sa acopere pierderile si au taiat din cheltuielile cu beneficiile salariale. Multe companii au fost nevoite sa renunte la asigurarile de grup”, detaliaza Breer.

Masura de reducere cu 25% a salariilor in sectorul bugetar loveste in special clasa de mijloc, ceea ce ar putea conduce, in opinia presedintelui scocietatii de asigurari, spre contrazicerea strategiei guvernamentale.

“Nu vreau sa fac acest lucru, pentru ca toata lumea pare sa stie ce este cel mai bine de facut. Nu spun ca guvernul face exact ce trebuie, dar este foarte dificil de stiut ce este cel mai bine de facut intr-o astfel de situatie economica, dar nu pot sa nu vad si o lipsa a dezvoltarii Romaniei in ultimii 20 de ani. Astept, totodata, ca guvernul sa introduca beneficii in ceea ce priveste taxele pe asigurarile de viata, astfel ca oamenii sa aiba facilitati fiscale pentru a se asigura intr-un mod serios impotriva evenimentelor neprevazute”, a mai comentat Breer.

Breer mai a spus ca statul trebuie sa se uite, in vederea dezvoltarii pietei de asigurari la stimulentele fiscale, la asigurarea unui cadru legal adecvat pentru asigurarile private de sanatate, stabilirea pachetului minim de servicii care sa ramana in sarcina statului, pentru a putea fi clarificata situatia serviciilor medicale complementare private. “Cred, de asemenea, ca dezvoltarea este cam lenta, as prefera o dezvoltare clara, precisa si mult mai dinamica, nu trebuie sa facem schimbari doar pentru a acoperi anumite gauri sau pentru a da bine la televizor”, a comentat Breer.

Presiunea pe politicieni in vedere schimbarilor necesare a reformelor in Romania trebuie pastrata, in opinia lui Breer. “Deciziile trebuie luate acum si nu in 2-3 ani sau sa fie asteptat alt guvern. Este necesara si reforma sanatatii care sa tina cont de rolul asigurarilor private, dar momentan nu cred ca exista o strategie clara in acest sens, ceea ce nu face altceva decat sa accentueze problemele pe care sistemul de sanatate de stat le are in prezent”, conchide Breer.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri