2 / 7

Importanta politelor facultative

De la data emiterii primei polite obligatorii a locuintei, toti proprietarii din Romania sunt obligati ca, intr-o perioada de sase luni, sa incheie o asigurare obligatorie a locuintelor. Politele PAD pot fi cumparate de la agentiile celor 13 membri PAID: Groupama, Astra, Paltinum, Uniqa, City Insurance, Certasig, Ardaf, Generali, Carpatica Asigurari, RBC Asigurari – Reasigurari, Euroins, Grawe Romania si Credit Europe Asigurari.

Potrivit legii, dupa aceasta perioada, proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei, care este aplicata de Primarie. Politele PAD asigura trei riscuri catastrofice: de cutremur, alunecari de teren si inundatii.

Prima anuala obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B. Din numarul total de 8,5 milioane proprietati cu destinatia de locuinta, 65% sunt de tip A, iar restul de tip B, au detaliat oficialii PAID.

Angela Toncescu (foto) a mai atras atentia ca asigurarea obligatorie a locuintelor va acoperi doar o mica parte din valoarea totala a unei locuinte, respectiv 10.000 sau 20.000 de euro.”Aceasta lege este una cu un puternic caracter social, al carei scop este sa ofere un minim ajutor in caz de dezastru. Sumele pe care cei asigurati le vor primi, vor putea fi folosite pentru reparatii la locuintele afectate sau reconstructia acestora, acolo unde va fi cazul. Dar, pentru o protectie corespunzatoare, aceasta polita obligatorie ar trebui suplimentata cu una facultativa, care poate acoperi diferenta dintre cei 10.000 sau cei 20.000 de euro si valoarea reala a unei locuinte”, a mai precizat Toncescu.

Ea a adaugat ca populatia trebuie sa inteleaga ca politele PAD, de asigurare obligatorie a locuintelor, nu reprezinta o taxa, ci un instrument de protectie financiara minima in cazul unui dezastru.

Pentru o locuinta in valoare de 40.000 de euro, inmultit cu o cotatie medie de prima de 0,12%, rezulta 48 de euro, care la un curs leu/euro de 4,2 lei rezulta o prima de 201,6 lei pe an la o asigurare facultativa. Suma impartita la 0,8 lei (pretul unei franzele), rezulta 252 franzele.

Conform ultimelor statistici, din cele 8,3 milioane de locuinte din Romania, numai 24% sunt asigurate printr-o polita facultativa. Proprietarii de locuinte care au la in prezent o polita facultativa, sunt obligati conform legii ca la data expirarii acesteia sa achizitioneze o asigurare obligatorie.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri