1 / 3

Romania, cel mai nesustenabil sistem public de pensii

Conform raportului „Global Aging 2010: An Irreversible Truth”, sistemul public de pensii din Romania va suferi o crestere a cheltuielilor cu pensiile de 6,4% din Produsul Intern Brut (PIB) in urmatoarele decenii, de la 8,4% din PIB in 2010 la 14,8% din PIB in anul 2050. Estimarea ia in calcul doar sistemul public contributiv (pay-as-you-go), nu si sistemele paralele, necontributive (pensiile pentru agricultori, pensiile speciale, indemnizatia minima pentru pensionari).

Analiza S&P cuprinde 49 de state, reprezentand mai bine de doua treimi din populatia globala, iar Romania se situeaza in toate clasamentele de sustenabilitate pe unele dintre cele mai slabe pozitii. Restrangand analiza doar la economiile emergente membre ale Uniunii Europene, Romania ocupa ultimul loc la capitolul sustenabilitatii financiare a sistemului de pensii de stat, ceea ce ameninta stabilitatea economica si financiara a tarii pe termen lung.

SURSA: APAPR

„Inainte de criza globala, deficitele bugetare ale multor state erau intr-un proces de imbunatatire, chiar daca nu in ritmul in care estimarile noastre aratau ca ar fi necesar. Cu toate acestea, ritmul rapid de crestere a datoriilor guvernamentale din ultimii 3 ani a acutizat, in opinia noastra, nevoia de reforme solide pentru a reduce riscurile bugetare, mai ales in acele tari in care proiectiile arata cresteri uriase ale cheltuielilor legate de imbatranirea populatiei. (...) Astazi, pe fundalul deficitelor bugetare ridicate, ne asteptam ca procesul de consolidare bugetara si implementarea reformelor in sistemele de pensii si sanatate sa fie dificil de adoptat din punct de vedere politic. In opinia noastra insa, spatiul de manevra al statelor in acest domeniu s-a micsorat considerabil, iar intarzierea implementarii acestor reforme necesare va genera costuri politice, economice si bugetare suplimentare”, arata analiza specialistilor de la agentia Standard&Poor’s.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri