4 / 5

Scaderi de 20-25% in 2009

Pentru anul 2009, estimarile privind piata luxului nu sunt optimiste, insa masura in care va fi afectat fiecare segment in parte va fi diferita.

“Criza internationala care se face resimtita si in Romania va afecta piata de lux, iar scaderile vor ajunge pana la 20-25% in 2009”, declara Oliver Petcu.

Astfel, cele mai afectate sectoare vor fi auto, imobiliar, mobilier, design interior, moda, ceasuri - cu exceptia celor din aur, iar segmentele cel mai putin afectate vor fi cel al bijuteriilor - in special cele din aur si pietre pretioase si accesoriilor - genti si pantofi din piele.

“Vom vedea si in Romania, la fel ca si in alte piete importante, trend-ul denumit international mix & match. Spre exemplu, un consumator de lux, care pana acum purta numai produse de lux, isi va include in listele de preferinte produse ale unor brand-uri mass market. Vom vedea din ce in ce mai des persoane care poarta accesorii ale unor marci celebre precum Prada, asortate cu produse mass market”, este de parere Oliver Petcu.

Cu toate acestea, Madeleine Florescu considera ca aceasta industrie are un caracter aspirational, care il va include mereu intr-o zona protejata pentru ca satisfactia investitiei in lux este inegalabila, iar atat calitatea, cat si experienta care dainuie in timp sunt factori care adauga atractivitate acestui segment.

“In octombrie am simtit o incetinire a ritmului vanzarilor, dar, pana acum, noiembrie si decembrie sunt pe masura asteptarilor. Chiar daca in prima parte a anului ar fi de asteptat o perioada mai grea, ma gandesc ca de regula, in timpul sau dupa o criza, banii trec dintr-o parte in alta si deci, nu dispar. Deci nu ma astept la catastrofe.”, conchide proprietara Madison Parfumery.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri