3 / 4

"In Romania, comportamentul de business nu respecta logica in afaceri"

Un alt lucru pe care managerul si l-ar fi dorit altfel in cei doi ani si jumatate petrecuti in Romania a fost colaborarea cu competitia. Distribuitorul national de presa Rodipet a dat faliment anul trecut, lasand gauri de milioane de euro in buzunarele publisherilor. Marius Hagger spune ca a purtat discutii cu mai multi manageri de presa pentru a crea un joint venture in distributie, astfel incat publicatiile lor sa poata ajunge la cititori. Numele lui Razvan Corneteanu revine in discutie. „Cand am venit aici, cand ne-am cunoscut, i-am spus «hai sa fim competitori la nivelul produsului, al marketingului, dar hai sa cooperam pentru tipar si distributie». La acel moment el isi stabilise deja planurile, era prea tarziu”.

Adevarul Holding, in plin proces de dezvoltare, isi construia tipografii in Bucuresti si in tara. Ringier si-a lansat propria tipografie, Ringier Print, in mai 2009. Tabloidul Ring detinut de fratii Negoita are si el propria tipografie.

„E stupid pentru ca acum avem o supracapacitate de productie, ceea ce inseamna si ca trebuie sa facem dumping la preturile de tipar, competitia fiind foarte dura”, spune Hagger. „Ce am observat in Romania si e diferit fata de alte piete – comportamentul de business nu respecta logica in afaceri. Media nu sunt intotdeauna considerate ca fiind niste businessuri, ci in multe cazuri motivatia pentru a edita ziare si reviste e alta. Unele lucruri pe care le inveti ca la carte pur si simplu nu sunt respectate aici”.

Marius Hagger se va intoarce in Elvetia la sfarsitul anului 2010, pentru a prelua functia de managing director in cadrul grupului elvetian de presa NZZ. Va superviza cotidianul quality Neue Zurcher Zeitung, ziarul de duminica NZZ am Sonntag si cateva reviste de interes special. Astfel, isi incheie si colaborarea de peste 12 ani cu grupul Ringier.

La final de mandat, managerul afirma ca Ringier Romania e capabila sa revina la pozitia din 2008: numarul unu pe piata de print. Grupul Ringier a incheiat la nivel international un joint venture cu Axel Springer, din care Romania a fost deocamdata exclusa. Lucrurile se vor schimba daca „Ringier Romania va dovedi ca este o piata interesanta si vom reincepe sa castigam bani frumosi”.

„Intrebarea este cum ajungem acolo: prin crestere organica sau prin consolidarea pietei, adica achizitii. Asta e ceva ce Florian Fels (CEO al Ringier pentru Europa Centrala) si noul general manager al Ringier Romania vor decide”, spune Hagger. „Dar sunt convins ca Ringier se va intoarce pe pozitia numarul unu”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri