3 / 6

Eliminarea pragului la SIF-uri

Pragul la SIF-uri este adus in discutie si de Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Acesta spune ca fondurile de pensii romanesti isi vor investi banii in bursele externe, daca piata de capital romaneasca nu se va dezvolta indeajuns de mult pentru a sustine astfel de investitii.

“Eliminarea pragului de la SIF-uri este un lucru absolut necesar. SIF-urile vor sa fie tratate ca si Fondul Proprietatea, dar cand vine vorba de transparenta nu le convine. Acestea sunt cele mai importante actiuni din piata asa ca actionarii trebuie sa aiba un cuvant mai puternic de spus. Eliminarea pragului ar genera un plus considerabil de lichiditate”, spune Oancea.

Seful CSSPP spune ca a cerut oficialilor din Guvern infiintarea unor fonduri de investitii sectoriale, administrate privat, in care fondurile de pensii sa poata sa investeasca. Cel putin pentru moment, cererea a fost insa intampinata cu reticenta de catre stat.

Oancea afirma ca astfel de fonduri ar urma in prima faza sa fie nelistate, urmand ca dupa o anumita perioada ele sa fie aduse pe bursa.

“Crearea unor fonduri de investitii administrate similar Fondului Proprietatea, care sa investeasca in diverse domenii ar genera o implicare masiva din partea jucatorilor interesati de economia romaneasca, inclusiv fondurile de pensii. Am avut discutii si cred ca sunt multi oameni deschisi la aceasta solutie insa dupa cum vedeti pana acum nu s-a intamplat nimic. Ceva noutati poate vor mai aparea in 2012, care, sa nu uitam, este an electoral”, a mentionat Oancea.

Expunerea pe actiuni romanesti si straine a fondurilor de pensii private ajunge in prezent la circa 14% din active sau 666,7 milioane lei.

Oancea a sugerat Ministerului Finantelor Publice sa emita titluri de stat cu o valoare nominala mai mica si adresate exclusiv populatiei.

"Statul ar putea face oferta publica doar pentru populatie
, iar titlurile pe care le-ar emite sa le listeze ulterior la bursa. Astfel, statul se finanteaza, iar oamenii ajung intr-o oarecare masura sa se familiarizeze cu mecanismele pietei de capital", a afirmat Oancea.

Nici reprezentantii fondurilor mutuale nu sunt multumiti de lichiditatea actuala a BVB, acestia spunand ca vor urma fondurile de pensii pe bursele externe daca situatia nu se schimba.

„Atat timp cat in Romania nu prea exista <marfa> este posibil ca si fondurile mutuale sa plece spre alte burse si sa ajunga astfel sa finanteze economiile statelor respective, in loc sa ramana aici”, a declarat Mihail Ion, directorul general al Raiffeisen Asset Management

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri